Niestabilny komputer po podłączeniu dwóch pamięci RAM


(Pawelkwiatkowski 80) #1

Witam

Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. Niedawno złożyłem nowy komputer. Oto jego parametry:

MSI Z77A-G43

Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX

WD Caviar Blue WD5000AAKX

XFX Core 550W 80+ SLI PSU

Corsair DDR3 2x4096MB 1333MHz CL9.0

Gigabyte Radeon HD 7850 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX

Po złożeniu, zacząłem instalację systemu windows 7 64 bit (oryginał)

Problem polegał na tym że nie dało się zainstalować systemu z podłączonymi kościami RAM. Pod koniec instalacji pojawiał się błąd. Spróbowałem z jedną kością i wtedy się udało. Po zainstalowaniu systemu włożyłem drugą kość i system zaczął być niestabilny: nie dało się pewnych rzeczy zaktualizować poprzez windows update: m.in net framework 4, 3dmark 11 się zawieszał w testach, wiedźmin 2 chodził ale co jakiś czas obraz zatrzymywał się na 10 sek po czym ruszał, ale w pewnym momencie po prostu się zawieszał. Po wyjęciu jednej kości wszystko wracało do normy. Postanowiłem sprawdzić obie kości memtestem 4.2. Najpierw każdą osobno, potem obie razem, za każdym razem test trwał ok 5 godzin i nie było żadnych błędów.

Co jeszcze zrobiłem: zaktualizowałem bios do najnowszego, zmieniałem pamięci miejscami, włożyłem je nawet tak że nie tworzyły dualu, podniosłem napięcie na pamięciach. Nic nie pomaga.

W najbliższym czasie mam zamiar zdobyć inne kości, wskazane na stronie producenta płyty głównej ale jak i to nie pomoże to już nie wiem co z tym zrobić. Części kupowałem osobno więc nie mogę odesłać kompa, muszę ustalić co jest nie tak.

Będę wdzięczny za wskazówki.


(Gural7) #2

Sprawdź zamontowanie pamięci ,spróbuj z ustawieniem w dual channel i bez,zobacz także czy nie ma dostępnych aktualizacji do biosu ,może wnoszą poprawki do obsługi pamięci.Możliwa jest opcja że trafiła ci się trefna kość albo płyta .

Pozdrawiam


(Pawelkwiatkowski 80) #3

Dzięki za odpowiedź ale to co zasugerowałeś już zrobiłem. Bios zaktualizowany, pamięci przestawiałem na różne sposoby i tylko przy jednej kości system jest całkowicie sprawny. Czy kość może być uszkodzona mimo że memtest nie wskazuje żadnych błędów ?


#4

protason , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(system) #5

Nie wiem, czy wiesz, ale w tej płycie głównej dwie pamięci RAM (o tych samych parametrach!) montuje się do drugiego i czwartego slotu, patrząc od procesora.


(Pawelkwiatkowski 80) #6

Czyli czarne kolory slotów ? Szczerze mówiąc najpierw miałem w niebieskich ale jeśli nawet to czy jest to powód do błędu podczas instalacji windowsa 7 ?

Tak jak mówiłem później próbowałem na różne sposoby czyli 2 w niebieskich slotach, 2 w czarnych, mieszałem i za każdym razem niestabilność była przy 2 kościach.


(system) #7

Oczywiście, że tak! Trzymaj się instrukcji. Na jej podstawie to napisałem. Próbuj, jak możesz, z różnymi pamięciami. W MemTest od dawna nie wierzę!


(Pawelkwiatkowski 80) #8

A powiedzcie mi czy skoro memtest nie wykrył błędów to można założyć że kości na pewno są dobre ? Znajomy informatyk powiedział mi że memtest pokazuje to czy pamięć jest uszkodzona (jak są błędy) a nie to czy jest dobra (jak ich nie ma).

-- Dodane 30.07.2012 (Pn) 12:17 --

Dzięki za rady, dziś spróbuję po raz kolejny zainstalować system z pamięciami w czarnych slotach.

-- Dodane 30.07.2012 (Pn) 17:57 --

Próbowałem ponownie zainstalować windowsa, z kośćmi w czarnych slotach i znowu jest problem.

Błąd pojawia się zaraz po pierwszym etapie instalacji, komputer odlicza 10 sekund a gdy ponownie się uruchamia pojawia się właśnie to czarne okienko. Zrobiłem fotkę, może to pomoże w rozwiązaniu problemu.


(Gural7) #9

Memtest także jest zgubny przy nowych pamięciach,polecam bardziej Orthosa i stresowanie pamięci przez stresowanie algorytmami.Sprawdź pamięci u kolegi lub oddaj na gwarancje .


(system) #10

Ten akurat błąd wskazuje na brak sterownika systemowego, czyli uszkodzoną (źle wykonaną) płytę instalacyjną Windows'a, lub niesprawność twardego dysku. W każdym razie, nie ma nic wspólnego z pamięciami.


(Pawelkwiatkowski 80) #11

No tak tylko że jak zrobię instalację na jednej kości to błąd się nie pojawi. Dlatego zastanawiam się czy to ma jakąś zależność pośrednią. Jutro bądź pojutrze będę miał inne kości i zobaczymy co się wydarzy. Na razie jestem skołowany.

-- Dodane 01.08.2012 (Śr) 16:59 --

Jakby ktoś kiedyś miał podobny problem informuję że wadliwy okazał się RAM. Wymieniłem kości na sugerowane przez producenta płyty i od tej pory wszystko jest ok.

Pozdrawiam