Witam, od czasu gdy zamówiłem nowy internet 20MB/s, nie dość że jest on niestabilny, to często potrafi ustać przez 5min przy 70pingu. Chociaż często w okolicach godziny 9:00 jest szybko (20ping) i nawet stabilny chociaż nie zawsze. Dodam, że używam kabla ethernet podłączonego do gniazdka. W pokoju obok, jest zainstalowane coś podobnego do routera, nazywa się Ubiquiti unifi. Jest to podłączone kablem ethernet do gniazdka i innym kablem. Jak łączyłem się normalnie z wifi to tak samo było. Moje pytanie brzmi: czy to wina 20MB/s, czy mojego gniazdka, czy może czegoś jeszcze innego.
Pierwsza rzecz - jednostki:
MB - megabajt
Mb - megabit
Jeżeli twoje łącze to ADSL to dużo zależy od zdolności obciążeniowej infrastruktury przyłączeniowej. Ping może się pogorszyć jak więcej osób z okolic korzysta.
Jak na łącze ADSL 70ms czasami to i tak tragedii nie ma.
Da się jakoś sprawdzić czy to jest to łącze ADSL? Mieszkam w domu jednorodzinnym, na osiedlu z 10 domami więc nie sądzę że to by było przez obciążenie.
Ten Ubiquiti unifi to nie jest tylko access point?
W umowie którą podpisałeś powinieneś mieć napisane co to za typ łącza.
Odpal jakiś tracepath
i sprawdź w którym miejscu masz największe opóźnienia. Może ten Ubiquiti unifi (to jest sieć po kablach prądowych?) nie wyrabia, bo są np. za duże zakłócenia? Ale tak jak poprzednicy pisali, 70ms to nie jest jeszcze tragedia.