Niestandardowa rozdzielczość w openSuSE -problem z xorg.conf

tak

sax2 -r -m 0=radeon

Jutro to zrobię.

EDIT:

Wklejam zrzuty (pierwsze 3 w załącznikach, reszta w miniaturkach - patrz od końca).

Co ciekawe w menedżerze urządzeń wykrywa mi kartę graficzną 2 razy (ale to chyba normalne, bo Windows też tak robi).

thumb_47bafee68b4ea341867781.png

thumb_47bafee65b30d352648109.png

thumb_47bafee6408d0039717090.png

post-17454-13856533788219_thumb.png

post-17454-13856533789194_thumb.png

post-17454-13856533790834_thumb.png

Trochę się ociągałem z napisaniem odpowiedzi z braku wolnego czasu, ale do rzeczy:

Przejrzałem zrzuty i tylko do jednego mam trochę zastrzeżeń: http://www.imagic.pl/public/pview/11702 … kranu4.png

Wynika z niego, że granice dopuszczalnych częstotliwości są ustawione trochę inaczej niż powinny być dla twojego monitora, jednak na stronie producenta wartości nie są podane.

A na stronach: clik i clik się różnią.

Więc jeśli zdecydowałbyś się je zmieniać skorzystaj z pewnego źródła np. z instrukcji obsługi.

Nie wiem czy to poprawi sytuację, ale warto spróbować.

Skoro częstotliwość: 1280x768 nie należy do typowych dla tej proporcji: 16 do 10 (1280 : 16 = 80 | 80 x 10 = 800).

I dodatkowo monitor jest inaczej wykrywany, pomijając fakt że może faktycznie w 10.3 można ustawiać rozdzielczości tylko dostosowane do proporcji monitora. Może tej rozdzielczości w ogóle nie da się ustawić.

Trzeba spróbować ominąć problem i w związku z tym mam dodatkowe pytania:

1. Czy na Windowsie możesz w ustawieniach karty zmienić pozycję pulpitu ?

2. Czy z menu monitora możesz przeprowadzić podobną operację ?

3. Czy na openSUSE możesz zmienić rozdzielczość na 1280x800 ?

Która prawdopodobnie bardziej by ci odpowiadała z racji zbliżonych wartości do 1280x768 (wielkość ikon, lepsza wydajność itd.).

1. W SaX2 przy przeprowadzaniu testu można zmienić wielkość i pozycję pulpitu. Wartości tam wprowadzone (pozycja wielkość) powinny być zapamiętane i pojawiać się później po każdym uruchamianiu środowiska graficznego.

U mnie na 10.3 opcja ta nie działała, ale otrzymałem na forum odpowiedź, że z monitorami LCD działa (A ja mam monitor CRT).

Czy działa u ciebie zapamiętywanie wartości wprowadzonych w czasie testu w SAX2 ?

1. nie

2. tak

Pozostałe odpowiedzi podam później.

W Windowsie mam dostępne następujące rozdzielczości (może to pomoże):

800x600, 1024x768, 1152x864, 1280x768 (tej używam), 1280x960 (monitor wykrywa ją jako niepanoramiczną i wyświetla z czarnymi pasami po bokach, ale szerokość liter na ekranie jest poprawna), 1280x1024, 1440x900 (tą rozdzielczość mam w tej chwili ustawioną pod SuSE, tam wszystko jest większe niz w Windowsie, więc właściwie mogłaby być, ale w internecie mam dość małe litery, co mi nie odpowiada).

Co do modelu monitora to pewnie jest tak, że jest on wykrywany prawidłowo, pewnie model X90W produkuje kilka firm (podobnie, jak jest z kartami graficznymi: ty masz kartę od Sapphire, ja od Gigabyte’a a mamy ten sam model oparty na tym samym chipsecie).

Ustaw DPI czcionek na 96 albo na 100.(w Suse)

nie, jest tylko 1280x960, ale to chyba nie jest rozdzielczość 16:10, tylko jakaś nietypowa (laptopy)

właśnie to ustawiłem, zaraz zrestartuję KDE

EDIT** :**

Niestety SaX nie zapamiętuje ustawień.

glxinfo|grep direct wywala coś takiego:

direct rendering: No

OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

To chyba znaczy, że nadal nie mam cyfrowej akceleracji.

A może mam, tylko glxinfo głupieje? Jak inaczej sprawdzić czy mam 3D ?? Jaki program wymaga 3D do działania ?? - sprawdzę, czy będzie chodzić

Chodzło mi o tekst na stronach internetowych, a nie o interfejs programu. Próbowałem powiększać tekst w Firefoksie, ale tekst pozostaje duży tylko na otwartej karcie, a ja chcę na stałe i we wszystkich aplikacjach, żeby nie przestawiać ręcznie z każdym instalowanym programem.

Do sprawdzenia akceleracji można użyć też polecenia:

glxgears

Jeśli akceleracja działa trybiki powinny się płynnie kręcić.

A najlepiej uruchom grę: neverball

Możesz na pytanie o uruchomienie gry mimo braku akceleracji odpowiedzieć tak , bo gra jest niezbyt wymagająca i nie zawiesi komputera (tzn. jakby akceleracja faktycznie nie działała, to powoli da się tą grę wyłączyć, a w przypadku innych gier komputer może zawiesić się całkowicie).

Chyba, że jeszcze gdzieś siedzi ten sterownik od ati, bo wskazują na to: brak akceleracji 3D pomimo zaznaczenia odpowiedniej opcji w SaX2 i niemożność przeprowadzenia auto konfiguracji SaX2 (sax2 -a).

Przeinstaluj w YaST pakiet: Mesa oraz w Szukaj wpisz: xorg i również przeinstaluj wszystkie pakiety jakie zostaną znalezione. Następnie spróbuj jeszcze raz zastosować metodę z podanego wyżej linka.

Jak to nie pomoże, to zostaje re-instalacja systemu, bo uruchomienie akceleracji 3D na otwartym sterowniku jest banalnie proste więc nie ma mowy o pomyłce.

Kiepsko, że jednak nie działa to zapamiętywanie pozycji, ale sukces i tak byłby połowiczny bo musiałbyś dopasowywać pozycję korzystając z rozdzielczości 1440x900.

Co przy tak słabej karcie (nie ma się co oszukiwać) wpłynęłoby na wydajność wyświetlania grafiki.

A przy 1280x960 (czyli proporcja 3:4) nie ma wcale sensu, bo bardzo byłby zwężony obraz.

post-53194-13856533812581_thumb.gif

Można byłoby dopasować pozycję pulpitu ustawieniami monitora, dostosowując do obrazu wyświetlanego przez openSUSE, a w Windows zainstalować jakieś “ustrojstwo” którym można regulować pozycje i rozmiar wyświetlanego obrazu i nim dostosować.

Ale jak widać z obrazka, żeby tyle rozciągnąć obraz stanie się bardzo nie naturalny.

Znam ten ból, też mi w 10.3 nie odpowiadała wielkość liter w przeglądarkach internetowych.

Próbowałem zmieniać na różne sposoby i nie znalazłem takiego, który by mnie w pełni zadowolił.

W Firefoksie pozmieniałem ustawienia czcionek na takie same jak były w jakimś Live-Cd i to też nie wiele dało, bo strony się wtedy rozjeżdżały.

W ustawieniach KDE też nie mogłem dojść jak ustawić, bo jak w jednym miejscu były ok, to w drugim albo za małe albo za duże.

Jeszcze mógłby trochę suska oszukać (nie wiem czy to działa na monitorach LCD), zmieniając w SaX2 download/file.php?id=412 wielkość przekątnej ( Pozycji: Oś X, Oś Y nie ruszać ).

Zmniejszasz przekątną, zapisujesz i po restarcie X-ów wszystko na pulpicie robi się większe (albo odwrotnie, nie będę teraz sprawdzał, bo jeszcze mi ten tekst który pisze wyparuje :shock: ).

Ikony można łatwo zmniejszyć, panel również jest łatko konfigurowalny.

________________________________________________________________________________________________________

A generalnie jest jedno lekarstwo, który by załatwiło: przekątną, pozycję, czcionki za jednym razem.

Nazywa się: openSUSE 10.2 :wink: .

Ps.: A może spróbować zmienić wartości Oś X, Oś Y, bo może na LCD tym się zwiększy obraz ?

Zauważyłem, że w katalogu /etc/ jest folder o nazwie “ati”. Wewnątrz znajdują się następujące pliki:

• [*:1gutp2ml]amdpcsdb.default[*:1gutp2ml]atiogl.xml[*:1gutp2ml]authatieventsd.sh[*:1gutp2ml]control[*:1gutp2ml]inst_path_default[*:1gutp2ml]inst_path_override[*:1gutp2ml]logo.xbm.example[*:1gutp2ml]logo_mask.xbm.example[*:1gutp2ml]signature

Może gdzieś tutaj siedzi jeszcze ten fglrx ??

glxgears, grę i inne spróbuję, jak wejdę na Linucha