Niestandardowy format papieru- Win10

Witam,
Potrzebuję pomocy w dodaniu niestandardowego formatu papieru w Windows 10.
Przejrzałem poradniki w google i niby format jest dodany lecz przy drukowaniu i próbie wybrania dodanego formatu we właściwościach drukowania zarówno przy przeglądarce PDF czy też w Wordzie nie ma opcji jego wyboru.
Ktoś może jest w stanie pomóc, pokierować lub wie co mogę robić nie tak?
Pozdrawiam

A konkretnie o jaki format chodzi?

1 polubienie

To nie jest zależne od systemu, tylko sterowników drukarki.

1 polubienie

To zadziała jeśli sterownik drukarki pobiera dane formatu papieru z serwera wydruku. Wiele drukarek tego nie robi.

Możesz to sprawdzić. Wybierz jako drukarkę “Microsoft XPS Dokument Writer”, zobaczysz wtedy wszystkie formaty papieru dodane do serwera wydruku.

1 polubienie

Format C6, koperta 114 × 162

Wybaczcie za kolejny post z rzędu, nie wiem jak cytować kolejne posty.

Dodawałem też przez serwer wydruku i nie widzi właśnie tych formatów.
Sprawdziłem tę opcję z “Microsoft XPS Dokument Writer” i faktycznie widzi wtedy wszystkie formaty, zarówno oryginalny systemowy koperta C6 oraz te świeżo dodane.
Kolejną drukarką w której mogę UTWORZYĆ ten format przy drukowaniu we właściwościach jest Samsung c460fw, ale przy HP oraz przy Brotherze nie wykrywa tych formatów.
Zależy mi na HP, jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
Dodam, że wcześniej przy windows 7 nie było z tym problemu przy tych drukarkach, problem pojawił się po przejściu na windows 10.

Podajesz dokładny model drukarki, w której wszystko działa, zamiast tej, w której coś nie działa :stuck_out_tongue_winking_eye:

Możesz wrzucić zrzut ekranu tego okna wyboru formatów papieru?

1 polubienie

No w sumie racja, wybacz :stuck_out_tongue:

Zależy mi jedynie na tej drukarce, HP m521dn.

PS. Nauczyłem się cytować :wink:

Sterowniki ze strony producenta, czy systemowe?

1 polubienie

Systemowe.
Instalacja sterowników ze strony producenta może rozwiązać problem?

Edit.
Instalacja sterowników ze strony producenta pomogła.

Warto spróbować :wink:

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za pomoc, rozwiązaniem okazała się instalacja sterowników ze strony producenta. Po zainstalowaniu i dodaniu nowego formatu do serwera wydruku można go wybrać we właściwościach drukowania. :wink:
Pozdrawiam