Nieszczelność w głosowaniu na projekty Budżetu Obywatelskiego w Gdańsku

Dziennikarze portalu ujawniają słabe zabezpieczenie informatyczne głosowania na Budżet Obywatelski, wskazują, że system informatyczny obsługujący BO nie weryfikuje i nie sprawdza wielu podawanych danych, a opiera się tylko na (często ogólnodostępnym) numerze PESEL.
Przy okazji: odpowiedź władz miasta… co najmniej zaskakuje, żeby nie powiedzieć więcej.

Ale dobre “Numer karty mieszkańca”? Pytanie czy dzieciom też ją wydają jak mogą głosować.

I niby szybko załatali, bo ze swoją bazą sprawdzają pesel…

Podany numer PESEL nie występuje w naszej bazie osób uprawnionych do głosowania lub nie zgadzają się dane osobowe. Jeżeli jesteś pewna / pewny, że dane są poprawne to prosimy o uzupełnienie numeru karty mieszkańca.

obraz

I co z tego wynika wg Ciebie?

Że niby czytają, programista pracuje częściej niż raz na rok, ale głosów sfałszowanych wycofać się nie da…

Co z tego, że programista pracuje kilka razy w roku, skoro testów penetracyjnych ten system na oczy nie widział. Na 100% oddanie na test dla niebezpiecznik.pl przyniosło by duże efekty.

Czyżby YouTuber się nudził lub nie ma kogo tłuc na ringach?

Mój pseudonim jest pewnie dużo starszy nie cały YouTube i wziął się od nazwiska. Musiałem wymyśleć jakiś kreatywny pseudonim(do telnetu chyba) i przypomniało mi się z 7/8/1 klasy jak mnie nazywali.

To oświadczenie mnie po prostu rozłożyło na łopatki.

PESEL jest sprawdzany tylko w zakresie, czy taka osoba mieszka w Gdańsku. A PESEL-e osób mieszkających w Gdańsku i pełniących różne funkcje są (bo muszą być) ogólnodostępne. Zresztą PESEL wielu “zwykłych” osób jest zbierany przy rożnych okazjach, o których autor artykułu pisze.
A to jest jedyne pseudo-zabezpieczenie - ta weryfikacja, czy to jest mieszkaniec Gdańska.

Odpowiedź władz - bezcenna…

Oni nie będą ręcznie ingerować w system i usuwać tych głosów, przecież mogą dodać dowolną ilość przeciwnych i nikt nawet nie zauważy :smiley:

W Gdańsku mieście gdzie niemieckie wpływy są silne, wszystko jest możliwe :slight_smile:

Ale nie mieszaj mitycznych wpływów niemieckich i polityki do po prostu słabego zabezpieczenia informatycznego głosowania na BO w Gdańsku.

1 polubienie