Nietypowa wirtualna drukarka do pdf

Mam plik pdf - kilkadziesiąt stron w którym regularnie podmieniam/dodaję niektóre strony(musi to być jeden plik). Strony do podmiany pochodzą z AutoCADa, Worda, Excela, innego pdf, obrazu. Najwygodniej by było to robić za pomocą wirtualnej drukarki, która miałaby możliwość podmiany/dodawania stron w istniejącym pdfie. Czy istnieje taki program. Ważne żeby można było dodać/podmienić jedną i więcej stron naraz.

Obecnie robię to tak, że drukuję stronę do podmiany do jednego pliku, istniejący pdf dzielę na “strony przed plikiem który podmieniam” i na “strony po pliku który chcę podmienić” potem te trzy pliki łączę w jeden pdf. Jeśli robi się to kilka/kilkanaście razy dziennie zabiera to trochę czasu.

Adobe Acrobat.

Na coś darmowego pewnie nie ma szans?

Nie lepiej byłoby ci trzymać każdą stronę osobno, a tylko w momencie publikacji, przesyłania do kogoś łączyć w całość? Zaoszczędziłoby to tobie i komputerowi pracy i bezsensownego mielenia :wink: Do łączenia pdf jest mnóstwo darmowych programów.

Kilka do wyboru
obraz

Właśnie specyfika tego pliku i zawartości jest taka że musi to być jeden plik, chodzi o szybkie wyszukiwanie a wtedy każdy plik musiałbym nazywać odpowiednio co byłoby jeszcze bardziej czasochłonne, druga rzecz że mała zmiana w projekcie w cadzie wiąże się z wprowadzeniem kilkunastu stron do tego pliku, analogicznie w wordzie, trzecia sprawa to drukowanie, najwygodniej mieć jeden pdf i drukować np 1-4;8-12;16-20;30-34 a nie otwierać kilka plików, ogólnie robiłem właśnie tak że miałem każdą stronę z osobna i to się nie sprawdzało.

te programy nie działają w pełni tak jak chciałem, najbliżej jest novaPDF jedynie nie można zamienić istniejących stron na te z wirtualnej drukarki

Albo inaczej, może jest opcja w Word o której nie wiem, która pozwalałaby wstawić na stronach 2 6 10 14 … obraz(A4) jako powiązanie do pliku na dysku(tak żeby zmieniając ten plik(pdf, jpg) zmienił się też w Wordzie.

Hej,

A nie lepiej się posiłkować programem, którym można łączyć pliki PDF? Na przykład Split and Marge PDF?

Pozdrawiam,
Dimatheus