Nietypowy problem z moim połączeniem

Witam.

Od kilku tygodni występuję u mnie dziwny problem. Otóż, często zdarza się, że nie mogę pobrać pewnego pliku, czy połączyć się z serwerem. Przykładowo prędkość pobierania dochodzi w porywach do 300 bajtów/s. Co zabawne, problem występuje tam, gdzie właściwie go nie powinno być. Na przykład dzisiaj próbowałem pobrać instalator Adobe Flash’a z serwera Adobe i w sumie to na próbie to się zakończyło. Podobny problem był przy pobieraniu sterowników ze strony Samsunga (kilka godzin później mogłem znów bez problemu z niej pobierać). Często tracę połączenie z serwerem Hamachi, po ostatnim restarcie nie mogłem się też połączyć z serwerem Steam. Wiem też, że w tym czasie u moich znajomych wszystko co wymieniłem działało w porządku, więc to nie jest na pewno wina serwerów. W zasadzie jedyne co działa bez problemu to chyba p2p (np. Skype).

Kilka dni temu reinstalowałem Windowsa właśnie z tego powodu, ale problem jak był tak pozostał, więc problem wirusów raczej odpada.

Korzystam z laptopa Samsung RF711-S01PL.

Połączenie z internetem mam za pomocą routera D-Link DIR-300 przez sieć wifi (zabezpieczona przez WPA2).

Pingtest i speedtest wychodzą w pełni poprawnie:

1709497399.png

54627689.png

Nie mam już pomysłu co może powodować problem. Pozostało chyba tylko sprawdzić inny Router, ale spróbuję najpierw zadzwonić rano jeszcze do BOK. Może, jednak macie jakieś swoje propozycje po przeczytaniu tego tematu ? Będę wdzięczny.

wygląda na to że ktoś podpina ci się na sępa pod twoją sieć wifi. :smiley:

nie żebym się znał czy coś, ale może router ci porty blokuje

@kazek31

Niemożliwe, nikt oprócz mnie nie zna hasła do wifi, a WPA2 praktycznie nie da się złamać. Zresztą, wątpię, żeby moi sąsiedzi mieli komputer o takiej mocy obliczeniowej : P

@pwn3r

Tylko, że nie zmieniałem ustawień routera, a mimo to coś się “spsuło”. Zresztą pobieranie odbywa się o ile się nie mylę przez protokół http, czyli port 80 i 8080. Pobieranie przez ftp przez 21. Gdyby router blokował te porty to nie mógłbym przeglądać stron : P

W praktyce jednak WPA2 można prosto złamać. Ty piszesz o metodzie bruteforce, a inne skuteczniejsze. Zmień kanał WiFi i hasło.

Możliwe, że router za niedługo padnie. Podłącz kablem i sprawdź.

mack1908 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.