Nietypowy problem z pingiem

Witam,

Mój problem przedstawia się następująco: ping w systemie mam niewielki, kiedy sprawdzam go w konsoli komendą: ping wp.pl, wychodzą mi pingi 9-20 ms. Na pingtest.net wskazuje max 50-60 ms. Prędkość mojego internetu to ok. 6Mb/s, upload w okolicach 2,5Mb/s. Mój dostawca to niewielka okoliczna firma, internet mam doprowadzany przez DSL, od routera do komputera kablem (nie znam się na tym za bardzo, więc mogłem coś pomylić).

I w tym miejscu zaczynają się schody. W grach online, typu Counter-Strike, ping skacze mi okropnie, nawet do 250 ms. Czasem jest ok, pingi na serwerach są w okolicach 30-60 ms, a czasem właśnie skaczą. Nie wiem od czego to zależy. Przypomnę, że w terminalu zawsze pokazują mi się stałe, niskie opóźnienia. Sprawdziłem w innej grze (Babo Violent 2) i również mam tam wysokie opóźnienia. Używam obecnie XP SP2, ale problem miałem identyczny również na siódemce.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, ponieważ już mnie … strzela z tymi pingami.

Pozdrawiam.

Od przeciążenia na serwerach, łącz z których korzystają, ilości graczy, wielkości pakietów… normalna rzecz.

Ale to nie jest tak, że na jednym serwerze mam wysoki ping, a na drugim niski.

Albo na wszystkich mnie laguje, albo na wszystkich jest ok, więc to nie jest wina serwera, tylko moja.

Czy możliwe ze w tej sieci gra kilku CS-owców jednocześnie? Bo to by wyglądało na normalne przeciążenie. No chyba zę operator ma jaką blokadę transferu na określonych portach, aby nie zapchać sobie sieci.

Mało prawdopodobne.

Jedynie może inni coś ściągają, czy coś.

Zadzwonię jutro do operatora, może coś zdziałam.