Nieudana aktualizacja BIOS AMI-pomoc

Proszę o pomoc. Chciałem zaaktualizować Bios w moim PC który ma płytę ECS P4S5A/DX+ ale niestety nie udało mi się i wszystko padło. Próbowałem wg instrukcji znalezionej w necie ale nic nie pomogło.Po włożeniu CD do napędu z plikiem biosu od tej płyty ,cd widać,że się kręci ale nic się nie dzieje a dżwięk z głośniczka to tylko pikanie/cały czas/. Klawiatura nie działa. Co robić dalej?

Odłaczyć komputer od sieci 230V. Otworzyć obudowę i zresetować zworką BIOS (gniazdo JP4), a nawet na parę minut wyjąć bateryjkę BIOSu. Po tym uruchom komputer i jeśli z powodzeniem system ruszy, to już nie próbuj “aktualizować” BIOSu.

2 polubienia

Wyłącz, odłącz od sieci, otwórz obudowę i wyjmij baterię CMOS na dłużej, nawet paręnaście minut. Potem zamkniesz, podłączysz i uruchomisz komputer. Bios powinien zresetować się i powinien wyskoczyć panel wyboru uruchamiania.

A jak to się nie uda, to trzeba serwis.

Biosu nie tykaj, bo trzeba się na tym znać i zawsze jest ryzyko, czyli loteria.

Zanim napisałem wpadła pierwsza porada - dobra.

Nic to nie daje . pc nie uruchamia sie a słychać tylko pikanie.

Ludzie o czym wy piszecie ,“rencista” nie namieszał w konfiguracji BIOSu i nie ma co resetować tylko źle zfleshował BIOS. Jest nikła szansa jeśli w BIOSie nie uległ zamazaniu “bootblock”. Trzeba mieć napęd dyskietek FDD , stworzyć dyskietkę startującą (bootowalną) , dograć jeszcze prawidłowy BIOS i program flashujący , utworzyć plik autoexec.bat i wpisać do niego komedę fleshowania BIOSu , włożyć dyskietkę , włączyć kompa i odmówić trzy “zdrowaśki”. Jeśli to nie pomoże to cóż…

P.S. Na stronie ECS jest napisane jak wół :Award BIOS with 2Mb Flash ROM

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_SPEC.aspx?DetailID=39&CategoryID=1&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0

… albo masz inną płytę…?

Usmażony BIOS.
Nawet jeśli chip BIOSu nie jest wlutowany, to znalezienie nowego graniczyć będzie z cudem. Można szukać serwisu, który by go sflashował, ale to też nie będzie proste.

Najprawdopodobniej masz piękną cegłę na złom elektroniczny.

1 polubienie

To tylko teoria i mogę się mylić ale skoro jest “pikanie” to znaczy że jest POST a to oznacz że jakieś dane BIOS’u pozostały. Najlepiej gdyby autor podał sekwencje dźwięków. Ich liczbę oraz długość. Bo takie gdybanie nie ma sensu.

I to własnie Mark7 ma racje bo to wszystko się dzieje po nieudanym flashowaniu biosu. Chyba dam sobie z tym spokój bo koszt naprawy w serwisie to przekroczy kilkakrotnie wartość tej płyty.
pozdrawiam i dziękuję za pomoc a jak coś może zrobię to dam znać. Jeśli chodzi o pikanie to 9 razy i ponownie 9i9i9i i tak dalej.

Wracam do tematu. Po zapisaniu nowego biosu na dyskietce i po zmianie jego nazwy na AMIBOOT.ROM po uruchomieniu komputera słychać,że dyskietka wystartowała ale jest cały czas pikanie co jakiś czas dwa razy i krótka przerwa i znowu pik-pik i tak cały czas.Co to może być?

http://active-comp.pl/bios.html

błąd karty graficznej?