Witam. mam problem otóz chciałem zmienić rozmiar partycji programem EASEUS Partition Master 4.1.1 Home Edition, podczas zmiany komputer się wyłączył. Włączyłem go i nie mam 10gb na dysku D. Program pokazuje że dysk D ma 60gb a system że 40gb. co się z tym stało i jak to mogę odzyskać? Proszę o pomoc
Odpal linuksa z napedu i zobacz czy jest partycja lub z płyty visty lub 7. Włącz instalację systemu. poczekaj na ekran powitalny a nastepnie nie instaluj tylko na samym dole kliknij napraw, poźniej konsole (wiersz poleceń) i wpisz notepad. Traz będziesz mógł przeglądać dysk i skopiiować wszystko na inny dysk lub pamięć usb. Wszystko oczywiście jeśli ta partycja będzie. ostatnio to samo miałem przy dzieleniu win 7 64 bit i wrzucilem 32 bitową wersję i pomogło.
może to śmieszne ale niezbyt rozumiem ;p albo źle wytłumaczyłem. chodzi mi oto że w tym programie zabrałem 10gb wolnego miejsca z dysku D i przydzieliłem go na dysk C podczas tej zmiany komputer się wyłączył i te 10GB które przydzieliłem na dysk C wcięło. i wychodzi na to że zamiast dysku 80GB mam dysk 70GB
Niemożliwe musisz mieć te 10 GB jako nieprzydzielone miejsce, więc przez opcję resize/move dodajesz tą brakującą część do c lub d.
P.s nie będzie równe 80GB, Sprawdź we właściwościach dysku ile ma całkowitej pojemności. Mój dysk również ma 80GB, ale miejsca do zajęcia jest 75GB
Całkowita jest 76GB. w programie dyski mają takie rozmiary jak miały przed operacją, próbowałem zrobić to od nowa lecz wyskoczył błąd że partycja jest uszkodzona.