Nieudany format - problem z botowaniem Win10 Asus A540L

Cześć, nie znalazłem problemu podobnego do mojego, dlatego postanowiłem zapytać. Dostałem firmowego laptopa, którego ktoś próbował /sformatować/ Nie wiem czym i w jaki sposób. Aktualnie laptop uruchamia się i nie ładuje systemu (Win10). Próbowałem z botoowalnym pendrivem, jednak to również nie pomaga - nie ładuje. Przy próbie botowania z płyty, wyświetla się logo Windowsa, przez chwilę krążą /kropeczki/ po czym przełącza się na czarny ekran i wyłącza CD. Co może być tego przyczyną?

A jaka jest historia laptopa? Znana Ci? Prócz tego, że ktoś wcześniej próbował zrobić format. Formatem coś schrzanił nieumiejętnie.

Nic więcej niestety nie wiem… przed próbą /formatowania/ wszystko działało podobno normalnie. Myślałem, że uda się zbotować system i naprawić, ale póki co nic z tego. Przy normalnym uruchomieniu, wyświetla się Asusowski ekran z informacją o przygotowywaniu automatycznej naprawy, po chwili /myślenia/ znika jednak na rzecz czarnego ekranu.

A czym robiłeś boot system? Ja proponuję ściągnąć obraz ISO Win10, jeśli taki chcesz mieć, i zbootować obraz na pendrive rufusem. Wtedy nie powinno być problemów, z instalacją systemu.
https://rufus.akeo.ie/

Podczas nieumiejętnego formatowania, został usunięty plik, bądź składnik, ważny dla systemu Windows.

Hej,

A dysk twardy jest normalnie widoczny w BIOS/UEFI?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Mam obraz i botowałem go właśnie rufusem - próbowałem z różnymi pendrivami, myślałem że może mm uszkodzony, ale z żadnego system nie rusza.

A próbowałeś bootować jakiegoś linux live/usb lub live/CD.

Napisz dokładnie jaki to laptop.
Napisz też jaki ma dysk twardy i co pokazuje na jego temat BIOS (UEFI).
Możesz zrobić zdjęcia ekranu BIOS z informacjami o HDD i umieścić je bezpośrednio tu na forum (wklejając do posta).
Mam parę pomysłów, ale to dopiero po tych informacjach.

Hej,

• W czasie bootowania laptopa używałeś boot menadżera (najczęściej klawisz funkcyjny F10) czy zmieniałeś sekwencję bootowania w UEFI?
  • Secure Boot w UEFI włączone czy wyłączone?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Przepraszam za brak odpowiedzi, byłem w delegacji i dopiero teraz mogę znowu wrócić do tematu. Z Linuxem nie próbowałem, poniżej zdjęcia BIOSU, secure boot wyłączony… Przy wybraniu startu z płyty dochodzi do momentu wyświetlenia logo win10 i “mielenia” kółeczka, po dłuższej chwili wyłącza jednak napęd i ekran przełącza się w czerń. Laptop: Asus A540LJ-XX670T

Hej,

Może płyta nie do końca poprawnie nagrana? A próbowałeś uruchomić instalator z pendrive-a? Ewentualnie z napędu DVD zewnętrznego?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Wyjmij dysk z laptopa, podłącz do innego PC (najlepiej przez przejściówkę, choć może być i normalnie, do płyty), wywal absolutnie wszystkie partycje jakie tam są, (opcjonalnie, ale ja polecam, jeśli jest GPT: zmień na MBR i w laptopie zmień tryb na legacy), włóż dysk z powrotem do laptopa i wtedy przystąp do instalacji odpowiedniej wersji systemu (sprawdź najpierw jaka ona jest, pro czy enterprise). Enterprise aktywujesz podłączając firmowego laptopa do firmowej sieci.

1 polubienie