Witam.
Mam problem ze spadkiem wydajności. Komputer długo się włącza i wyłącza. Niektóre aplikacje, które wcześniej działały płynnie, mają teraz z tym problem. Po uruchomieniu komputera lub przy działającej aplikacji dysk pracuje non-stop (dioda nie mruga, a cały czas świeci). Zdarzają się różnego rodzaju zawieszki - 5cio sekundowe pojedynczych aplikacji lub 30to sekundowe całego systemu po czym działa jakby nigdy nic. Mam również problem z większymi plikami (odczyt 1GB+ *.iso lub odinstalowanie jakiegoś większego programu), co objawia się poprzez kompletne zawieszenie lub długą inicjację procesu. Myślałem, że to wina dysku, bo rzęzi po dłuższym stanie bezczynności (wyłączony komputer na noc), ale o dziwo się uspokoił. Zauważyłem również pojawianie się w Monitorze zasobów, w zakładce “Dysk”, svchost.exe, z obrazem aplikacji, których nie włączałem od startu komputera i nie posiadają autostartu.
Do tej pory wykonałem następujące czynności:
-
Sprawdzałem dysk (standardowo przez narzędzia Windowsa oraz TuneUp Disk Doctor),
-
Czyściłem śmieci za pomocą Odkurzacza,
-
Defragmentowałem kilkoma programami dysk,
-
Skanowałem go pod kątem wirusów (AVG, avast!),
-
Przywracałem system
-
Analizowałem dysk programami typu HD Tune
Nie miałem żadnego błędu, wirusa, spyware, dysk jest w 100% “zdrowy” i nie przegrzewa się.
Mogę liczyć na jakieś porady?
Test pamięci RAM? 
Program memtest86 (troche to potrwa, ale dokładnie będzie wiadomo) lub szybciej odpal Prime95(http://www.dobreprogramy.pl/Prime95,Program,Windows,12983.html) i puść go na jakąś godzinę jak się nie wykrzaczy lub nie zawiesi komputera to raczej pamięci będą OK.
@struart
Przez godzinę był odpalony program i nie odczułem żadnej zmiany mimo obciążenia CPU w 100% i pamięci w 90%. Żadnych błędów nie znalazł.
@bibut
Extras.Txt
OTL.Txt
W menu start wpisz cmd i kliknij Enter. W “czarne okienko” wpisz
del C:\Users\komputer\AppData\Local\Temp*.html /q
i kliknij Enter.
Poczekaj aż program skończy usuwać pliki.
Pobierz i uruchom Adwcleaner http://general-changelog-team.fr/fr/dow … adwcleaner zamknij przeglądarkę, kliknij Usuń i postępuj zgodnie z instrukcjami programu.
Po resecie wyświetli się log z usuwania - podaj go.
Po tym wszystkim podaj nowy log z OTL.
Przeskanowane i usunięte.
OLT.Txt
W Adwcleaner kliknij usuń - to usunie go razem z jego plikami.
W OTL kliknij sprzątanie - to usunie OTL i jego pliki.
Jeżeli nie używasz usuń Foobar2000.
Jeżeli możesz to wyłącz/usuń niepotrzebne wtyczki w Chrome, bo jest ich masa…
Pobierz Securitycheck http://screen317.spywareinfoforum.org/SecurityCheck.exe i uruchom. Podaj log wyświetlony przez program.
Usunąłem (aplikacja adwcleaner.exe jednak pozostała).
OTL usunąłem.
Korzystam z Foobara, więc nie usunę.
Wyłączyłem większość wtyczek, ale chciałbym je usunąć. Jak to zrobić?
Log z SecurityCheck.
Narzędzia > Rozszerzenia i przy każdej wtyczce, która chcesz usunąć kliknij ikonkę KOSZA.
Adobe Flash Player 10 - Flash Player out of Date!
Adobe Reader 8 - Adobe Reader out of Date!
Zaktualizuj te programy 
Zaktualizuj jeszcze Internet Explorer.
Wtyczki są automatycznie aktualizowane, poza przeglądarkami, które są nieużywane (Firefox i IE). Poza tym, co mają zdezaktualizowane wtyczki w nieużywanych przeglądarkach do ogólnej wydajności komputera?
@stuart
To rozszerzenia, nie wtyczki. Wtyczki są pod chrome://plugins, a tam nie ma ikonki kosza.
Musisz zaktualizować wszystko. A Internet Explorer to integralna część systemu i musi być aktualna