Niewidoczne w sieci komputery z WinXP

W sieci około 20 komputerów, wszystkie w o tej samej adresacji, wszystko było ok, aż pewnego dnia komputery z Windows XP przestały być widoczne w sieci, oraz same przestały wykrywać inne komputery. Pozostałe postawione na Win 7 lub 10 nie mają problemu.
Pingować mogę w całej sieci zarówno po adresach ip jak i nazwach komputerów bez względu na system. Dostęp do udostępnionych zasobów również jest po wpisaniu ścieżki czy to po ip czy po nazwie np. “\192.168.55.11” lub “\KOMPUTER”. Chodzi o samą “widoczność”.

Zapory systemu odpadają, bo wyłączałem, antywirus też. NetBIOS włączany/wyłączany bez efektów, usługi udostępniania itp. włączone. Może ktoś spotkał się z takim problemem?

Przy próbie wyświetlenia komputerów grupy roboczej na WinXP pojawia się komunikat:

Moje miejsca sieciowe
FIRMA nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Usługa nie została uruchomiona.

1 polubienie

A czy to nie stało się po jakiejś aktualizacji systemu?

1 polubienie

XP nie ma już wsparcia, a Windows 10 faktycznie ostatnio się aktualizowały, ale są jeszcze Win7, poza tym to myślę, że nawet jakby pod nowszymi windami wyłączono opcję widoczności starszych systemów to te z Windows XP dalej by się wzajemnie widziały.

Ale aktualizacje sporadycznie dostaje FYI

Wszystkie systemy MS do WinXP wstecz dostały aktualizację wyłączającą możliwość komunikacji po protokole smb v1 w związku ze znaną podatnością wykorzystywaną między innymi przez WannaCry.
Z tego co wiem Windows XP nie obsługiwał nowszych protokołów, bo smb v2 została wprowadzona dopiero wraz z systemem Windows Viśta, a smb v3 z Windowsem 8.
Możesz co prawda odinstalować ostatnią poprawkę dla WinXP, ale narazisz się na znany i wykorzystywany typ ataku. Poza tym nie przywróci to możliwości komunikacji z nowszymi systemami, które również dostały taką łatkę. Proponuję przestawić się na jakiś bezpieczniejszy sposób komunikacji niż smb v1, a najlepiej na aktualny system operacyjny.

1 polubienie

Wszystkie systemy MS do WinXP wstecz dostały aktualizację wyłączającą możliwość komunikacji po protokole smb v1 w związku ze znaną podatnością wykorzystywaną między innymi przez WannaCry.

A czy w przypadku wyłączenia protokołu SMB v1 nie powinienem stracić możliwości udostępniania plików na WinXP? Chodzi o to, że samo udostępnianie działa, wejdę w udostępnione zasoby po ścieżce IP lub nazwie komputera, jednak nie są one widoczne w komputerach grupy roboczej.

Zmianę na nowsze systemy planuję już od dawna, jednak ograniczenia budżetowe biorą górę :slight_smile:

Nie znam szczegółów jak to zostało rozwiązane. Z Windowsem XP nie mam styczności już od lat.

Sprawdziłem temat aktualizacji, XP przyjął ostatnią 16 sierpnia 2016…

Aktualizacja o której pisałem została wydana w tym roku w okolicy kwiecień-czerwiec (nie jestem pewny) więc problem może dotyczyć czegoś innego. W takiej sytuacji (jak opisujesz) tylko nowsze systemy powinny utracić możliwość komunikacji z WinXP, a połączenie XP-XP powinno działać.
ps.
Każdy nowszy system operacyjny MS dostaje wyższy priorytet rozwiązywania nazw w sieci lokalnej (na linuksach przeważnie ustawia się go ręcznie na jakiś wysoki np 99 i wtedy siecią zarządza linux, ale nie wiem jak to zrobić w Windows). Być może przez tą poprawkę nie są rozwiązywane poprawnie nazwy z protokołu smb v1?

Spróbuję jeszcze skonfigurować połączenie XP-XP w oddzielnej grupie roboczej, dam znać jutro jak temat wygląda.

Dziś od rana wszystko funkcjonuje prawidłowo, swoją drogą denerwujące jest “widzenie” się komputerów w sieci w zależności od “humoru” systemu… Sprawdzałem sytuację w domu, mam Windows 10 i Windows XP na starym stacjonarnym kompie, wszystkie aktualizacje łykały na bieżąco, a problem się nie pojawił.

Spróbuj metodą prób i błędów połączyć jedną grupą jakiś XP z Win 7 / 10 (najlepiej takie co macie najmniej używane), może wystarczy.