Witam.
Otóż nie wyświetla mi się plik hosts (WINDOWS/system32/drivers/etc/hosts)
We własciwościach folderu wyświetla się 5 plików, a są 4. Ten plik nie jest ukryty.
Witam.
Otóż nie wyświetla mi się plik hosts (WINDOWS/system32/drivers/etc/hosts)
We własciwościach folderu wyświetla się 5 plików, a są 4. Ten plik nie jest ukryty.
Rozumiem że w opcjach folderów masz odznaczone Ukryj chronione pliku systemu (zalecane) oraz zaznaczone Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski?
win+r wpisz:
notepad %systemroot%/system32/drivers/etc/hosts
enter
drobok Wielkie dzięki. Udało mi się go odtworzyć, ale jednak co zrobić żeby był widoczny ? I nie mogę w nim zapisać zmian. Wyświetla się “Błąd wspólnego okna dialogowego”
Sprawdzałeś to co napisał troiP?
Poza tym czy ów plik hosts miał na końcu coś po tym?
Windows + R -> wpisz: _ attrib -s -h %windir%\system32%\drivers\etc\hosts _ i zatwierdź enterem.
Sprawdzałem
Wygląda tak:
127.0.0.1 localhost
::1 localhost
Nie działa.
Bo się wkradł procent po system32
I to samo…
win + r cmd
enter
Wpisz:
attrib -s -h %windir%\system32\drivers\etc\hosts
Potem enter, podaj co ci się wyświetliło.
“Odmowa dostępu C\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts”
Utwórz na pulpicie skrót, wklej do niego instrukcję zapisz i uruchom go jako administrator. Jesteś zainstalowany na koncie administratora ?
Jestem zalogowany na koncie administratora
Bardzo dziwne, powinieneś nie mieć problemów z tym plikiem. Wpisz w cmd:
cacls %windir%\system32\drivers\etc\hosts /P nazwa_usera:F
A potem znów spróbuj attrib. Napisz co się wyświetliło. Jeśli znów będzie odmowa dostępu, upewnij się że jesteś na koncie z uprawnieniami administratora, oraz zrób log otl wg instrukcji
//zapomniałem o ścieżce do pliku ;s
Zaktualizuj ie (nawet jeśli go nie używasz), odinstaluj v9 toolbar, babylon toolbar, StartSearchToolBar np za pomocą adwcleaner’a.
W logu imo nic nie ma (z akcentem na imo :P)
Uruchom komputer w trybie awaryjnym (przytrzymaj f8 podczas uruchamiania komputera). Zaloguj się na konto o nazwie administrator, i tam spróbuj zmienić ten plik.
plik Hosts znajduje się u ciebie
ma atrybuty ukryty,tylko do odczytu,plik systemu
zresetuj go to powinien pojawić się bez atrybutów
OTL w oknie Custom Scans-Fixes (własne opcje skanowania/skrypt)wklej następujący skrypt:
Kliknij w Run Fix (Wykonaj scrypt). Zatwierdź restart komputera.
właściwie co chcesz uzyskać manipulując tym plikiem?
Ja bym się pokusił przed resetem jeszcze o:
cacls %windir%\system32\drivers\etc\hosts
Nie możliwe jest żeby attrib wyrzucał odmowę dostępu jeśli dzięki tej komendzie jesteśmy w stanie zmienić uprawnienia i wywalić ntldr etc.