Witam. Od pewnego czasu (mniejwięcej od 3 tygodni) mam pewien problem związany najprawdopodobniej z trojanem.
Z miesiąc temu ściągnąłem plik instalacyjny, który okazał się wirusem. Zablokował mi i wyłączył Avasta, nie mogłem łączyć się z wieloma stronami internetowymi. Udało mi się ściągnąć PC Tools Spyware Doctor, który wykrył i skasował parę wirusów. Jednak, jak się okazało w praktyce - nie wszystkie. Obecnie mój problem polega na tym, że przynajmniej raz dziennie system operacyjny wariuje. Foldery i programy same się otwierają, nic nie działa poprawnie, a gdy wciskam alt+ctrl+delete komputer wylogowuje się lub wyłącza. Pozostaje mi wtedy tylko restart. Muszę dodać, że przy restarcie komputer wydaje dziwne odgłosy (jakby coś trajkotało pod obudową). Później już tego nie ma. Komputer jest dosyć nowy (z listopada 2008 roku). Wypróbowałem też inne antywirusy (MKS Online, NOD), ale one również nie wykryły żadnego wirusa. Dodać muszę, że co jakiś czas Spyware Doctor informuje mnie, że zablokował zdarzenie systemowe. Treść komunikatu brzmi następująco:
Nazwa zagrożenia - Worm.Downloader.GEN
Szczegóły - Spyware Doctor zablokował próbę wykonania następującej czynności przez aplikacje: dostęp plik.
Poziom ryzyka - Wysokie
Infekcja - C:\Windows\System32\explorer.exe
Co najdziwniejsze, gdy próbuję ręcznie odnaleźć podaną ścieżkę, to jej nie ma.
Jeśli chodzi o system operacyjny, to posiadam oryginalnego Windowsa Viste Home Basic 64bit.
Witam podaj loga z combofix i przeskanuj kasperskim online. slawmm na czas uruchamiania combofixa i przeskanowania wyłącz antywirusa i zaporę. Combofix bez problemu działa na viscie
W sumie po każdym skasowaniu tych cookies i tak pojawia się jeden nowy, ale skoro mówisz, że to nic złego, to ok.
Pozdrawiam
– Dodane 14.04.2009 (Wt) 23:28 –
Hmm, niby wszystko już jest ok, a dosłownie przed chwilą Spyware Doctor powiadomił mnie, że zablokował działanie tego worm.downloader.gen, który rzekomo wciąż siedzi w C:\Windows\system32\explorer.exe