Niezidentyfikowana sieć - pomaga tylko restart systemu


(Mbordinio) #1

Dzień dobry, od czwartku borykam się z problemem, który jest już super irytujący. Mianowcie chodzi o połączenie kablowe/wifi, które nie zapewnia dostępu do internetu. Inni użytkownicy sieci internet mają.

Problem ustępuje przy restarcie komputera, więc podejrzewam, że coś się musiało skopać w karcie sieciowej. Oczywiście mogę za każdym razem włączać komputer dwa razy, ale chyba nie o to chodzi.

 

Oto co zrobiłem :

  • reset ustawień karty poprzez netsh winsock reset oraz kilkoma innymi poleceniami, których - jak na złość - nie mogę teraz znaleźć. ( flushdns, renew i release nie pomagały w ogóle )

  • skorzystanie z microsoftowych narzędzi typu MicrosoftFixit20140.mini

  • update sterowników

 

Po prostu nie wiem, co się stał i nie mogę znaleźć rozwiązania. Jest jakaś opcja, żeby naprawdę zresetować karty sieciowe do domyślnych ustawień lub naprawić to tak, żeby chodziło ? ( jakiś program np. ? )

Dostęp do routera mam i zastanawiam się, czy nie da rady jakoś sprawić, żeby sam router sprawdził ustawienia kart i je poprawił. Tak jak mówiłem, po restarcie problemu nie ma.

 

 

Co najważniejsze, mam dostęp do Googla i jego wyników wyszukiwania.


Nie musisz krzyczeć, jak chcesz coś zaakcentować, użyj pogrubienia.

roobal


(Tom193d) #2

Miałem podobny problem z moją siecią domową. Mam 3 laptopy i 2 komputery stacjonarne, a problem był zawsze z jednym i tym samym laptopem lub drukarką wifi. (oczywiście jest też kilka innych urządzeń jak telewizory, czy tvboxy). Ciekawostką było to, że gdy mój syn włączał komputer stacjonarny (jedyny z Win 8.1:-), to ja traciłem dostęp do internetu (połączenie z ruterem nadal działało). Po restarcie laptopa kontakt z internetem traciła drukarka.

Problemem okazał się ruter, który powodował konflikt adresów.


(Mbordinio) #3

Sprawdzę jeszcze raz ten router, ale wcześniej było wszystko ok. Zostawiłem laptopa na dwa tygodnie wyłączonego ( może nie do końca, gdyż po odpaleniu [po przerwie] bateria miała 4% ) i stąd takie dziadostwo. Średnio chce mi się przywracać system. Dodam, że kiedyś odświeżyłem system, gdy przestał działać mi bluetooth w laptopie, a wystarczyło tylko przeinstalować sterowniki.


(system) #4

Jest! Programik NetAdapter: http://www.majorgeeks.com/files/details/netadapter_repair.html

Zaznacz wszystkie kratki po lewej i “Run All Selected”. Potem uważnie odpowiedz na pytania międzyoperacyjne.


(Mbordinio) #5

Puściłem to dzisiaj, gdy znowu był problem. Te czyszczenie hostów strasznie długo trwa, więc po dwóch godzinach odznaczyłem to i poszło szybko. Lipa trochę, gdyż DNS’y są zamieniane na te googlowskie. To jest średnio bezpieczne.

 

 

W załączniku jest screen, co się robi, gdy nie działa net :frowning:

 

Zobaczymy jutro, czy program zadziałał.

 

 No i niestety problem nadal występuje…

 

http://wklej.to/dXHX2

 

Nie działa zarówno wifi jak i ethernet.

post-265521-0-29596100-1413831396_thumb.


(Mbordinio) #6

Przepraszam za double-posting, ale na nic się zdają te próby. Tworzy mi się brama 0.0.0.0 i nie wiem, co ją powoduje. ROUTE DELETE 0.0.0.0 działa, myślałem, że po problemie, ale on nadal występuje. Wpisałem domyślną bramę z routera, ale coś forsuje tą drugą i ją dopisuje.


(system) #7

Polecam użyć jeszcze: http://www.majorgeeks.com/files/details/complete_internet_repair.html Po rozpakowaniu i uruchomieniu jako administrator z pliku odpowiedniego dla bitów systemu (32 lub 64), zaznacz wszystkie kratki i “Go!”. Po tym restart.


(Mbordinio) #8

Program sobie zapiszę, problem został rozwiązany. Wystarczyło umieścić domyślną bramę w połączeniach np. 192.168.1.1. Miałem problem z wifi, ale coś mnie tknęło, by zajrzeć do klucza zabezpieczeń. ( hasło wifi ) Coś się zrąbało, wystarczyło wpisać poprawny i już wszystko działa. Dzięki za pomoc.