Nieznane ikony w C:\

Witam,

niedawno zauważyłem dziwne ikony w C:\ . Nie wiem od kiedy się tam znajdują, bo cały czas uruchamiałem okna nie zmaksymalizowane. Dziś dopiero rzuciło mi się to w oczy. Możecie mi powiedzieć od czego one są i czy powinienem się nimi przejmować i jak tak to jak się ich pozbyć? Do postu załączam screen’a.

24a54c4495b7ba25m.jpg

Chodzi Ci o te pliki typu Dokument Active Server i DBF? Jeśi te pierwsze mają rozszerzenie cdx (swoją drogą, gdybyś pokazał rozszerzenia, było by zdecydowanie łatwiej) to najprawdopodobniej wszystkie te dziwne pliki zostały utworzone przez jakiś program do obsługi skanera lub urządzenia wielofunkcyjnego HP. Dziwne tylko dlaczego wylądowały w głównym folderze partycji.Normalnie powinny znaleźć się w C:\Documents and Settings<u>\Local Settings\Application Data\HP\Digital Imaging. Odinstaluj ten program, usuwając jego ustawienia z rejestru i zainstaluj ponownie. Jeżeli te pliki pojawią się ponownie - to najprawdopodobniej w programie jest jakiś błąd, uniemożliwiający utworzenie folderu jeżeli ścieżka zawiera np. spację lub znak niealfanumeryczny (polskie litery na przykład).

:? No wlaśnie i tu jest problem, ponieważ usunąłem program, który w mojej opinii był odpowiedzialny za wielofunkcyjne urządzenie HP z którego korzystam (pliki z C:/ pozostały). Tyle, że komputer, na którym pracuje, jest na podzespołach HP i programów je obsługujących mam od groma. Boje się odinstalowywać wszystkie czy poszczególne bo nie wiem nawet od czego niektóre z nich służą :frowning:

Skopiuj te pliki w inne miejsce (na wszelki wypadek) a te z dysku C usuń… choć pewnie się pojawią po jakimś czasie bo widać że jakiś program zamiast trzymać dane w odpowiednim folderze - zapisuje je na dysk C do katalogu głównego.

Jak coś będzie nie tak - wgrasz pliki z powrotem, jak będzie gut - skasujesz.

Dobra rada: Zaznacz pliki i wybierz ATRYBUTY i zaznacz UKRYTY - ne będą Ci w oko wchodzić :smiley: a na pewno nie skasujesz czegoś co może być konieczne dla systemu.