Po instalacji wszystkich sterowników od producenta płyty + od karty graficznej w menedżerze urządzeń widnieją 2 urządzenia bez sterowników. Dokładnie nie pamiętam nazw, ale oba dotyczą PCI.
Co to jest? Czy muszę coś instalować jeśli nie korzystam z PCI i czy to się przyda? W PCIE jest karta graficzna i ona działa, reszta też działa.
Te urządzenia mogą zostać z wykrzyknikami czy zrobić “wyłącz”?
Kopiując identyfikatory do google, znajduję między innymi takie coś:
Intel® Management Engine Driver
Intel® Active Management Technology
MEI to dodatkowy podsystem na płycie głównej z własnym Linuxem na pokładzie służący do zdalnego zarządzania urządzeniem, zdyskredytowany i podatny w poprzednich latach na ataki (przed Spectre/Meltdown). Obszernie opisany na DP:
Niestety zabawa ME_Cleanerem może się skończyć zgonem MOBO, więc odradzam!
Zainstalować sterowniki trzeba.
Zainstalowałem to co mówiłeś. Jedno zniknęło, ale drugie zostało: Port szeregowy pci
PCI\VEN_8086&DEV_1E3D&SUBSYS_84CA1043&REV_04
PCI\VEN_8086&DEV_1E3D&SUBSYS_84CA1043
PCI\VEN_8086&DEV_1E3D&CC_070002
PCI\VEN_8086&DEV_1E3D&CC_0700
Co z tym zrobić?
To co zainstalowałem to do czegoś jest potrzebne? Jak zauważyłem po instalacji, ile rzeczy uruchamia się w z systemem to odznaczyłem w autoruns wszystko związane z tym intel management. Po odhaczeniu w menedżerze urządzeń nadal zostało tylko “Port szeregowy pci”
Zainstalowałem.
Jedno problem zniknął, drugi się pojawił. Dotyczy kontrolera COM oraz LPT. “Urządzenia zostały wyłączone z powodu nieokreślonego błędu.”
Co teraz?