Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)


(netis) #1

Witam, mam problem jak w tytule.

Z płyty ASRock H110M-ITX/AC mam wyprowadzony USB na front panel. Na płycie jest jeden podwójny USB, w obudowie mam podwójne wyjście USB 3. Jedno działa prawidłowo a na drugim w menadżerze urządzeń mam komunikat

Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)

Jeżeli w menadżerze odinstaluje wadliwe USB to po wetknięciu Pendriva świeci się on… i tyle.

Po wyjęciu pojawia się komunikat o błędzie i po ponownym podpięci Pena już się on nie świeci.

Pod Linuxem pen nie jest widoczny.

Wie ktoś o co tu chodzi?

 


(JNJN) #2

 

Czyli wygląda to na problem sprzętowy? płyta,gniazdo, przewód i gniazdo USB3 na obudowie.

 

 


#3

Mam taki sam komunikat, płyta Gigabyte GA-B75M-D3 i za pierona nie mogę dojść co to jest. Z używanymi portami nie mam problemów.  W ustawieniach wyłączyłem powiadomienia o problemach z USB i na tym skończyłem dochodzenie.


(Mark7) #4

Na stronie Asrocka http://www.asrock.com/mb/Intel/H110M-ITXac/?cat=Specifications   znalazłem coś takiego :    USB3_7_8 is shared with USB_9_10


(JNJN) #5

 

Wspólny/dzielony dla USB3 i USB2 ? zasoby? wyjścia na panel przedni, gdy jest USB2.0, a nie ma 3.0?

 

 

 


(netis) #6

 

Wspólny kontroler ?


(Lamerq2) #7

spróbuj odłączyć od gniazda usb w płycie głównej i podłączyć przy włączonym komputerze (tylko bez dużego nacisku ponieważ można doprowadzić do spięcia przy zbyt mocnym dociśnięciu wtyczki), też miałem taki problem wczoraj z wewnętrzną kartą bluetooth podpinaną pod usb i po tym zabiegu karta wstała i sterownik się zainstalował (wcześniej nie pomagała nawet reinstalacja windowsa) podejrzewam, że to był soft brick urządzenia (grzebałem w androidzie x86 z sterownikami bluetooth).


(netis) #8

Od tego ciągłego wpinania powyginałem nóżki w gnieździe…