Nieznane urządzenie w ustawieniach funboxa, podłączone przez wi-fi

Witam
Tak jak w temacie, widze w ustawieniach funboxa jakieś urządzenie pc-47, że było podłączone do mojej sieci (akutalnie nie jest) po wi-fi. Tydzień temu miałem to samo tylko było, że podłączone po kablu, też jakieś pc-coś tam. Różnica taka, że tydzień temu był to funboxa2, a w ostatnich dniach miałem wymienę na funboxa 6. Na forum Orange czytałem, że tak się zdarza i czasem takie błędy się pojawiają i teraz przyznam, że nie wiem co o tym myśleć. Faktycznie może tak być czy ktoś się podpina pod moją sieć.
Dodam jeszcze, że od paru dni komp coraz bardziej muli i znowu nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś innego. Komp jest wiekowy i naturalne jest, że działa jak dziala, ale ostatnie 2dni to pogorszenie. Nie wiem czy akurat tak się zbiegło, że zaraz może po prostu wyzionie ducha czy może być coś innego (widzę, że przeważnie otwarcie strony podbija użycie procesora praktycznie do 100%, potem spada na niższe wartości, ale nadal mam wrażenie, że muli, pamięc to ok.70%), Wiem też, że pewnie bywam męczący, bo często tu wyskakuję z problemami tego typu, za co z góry serdecznie przepraszam :slight_smile:

chyba Twój komp stał się botem.

Prawie jak lustrzane odbicie

1 polubienie

Też trafiłem na ten wątek. Czyli raczej nic poważnego tak jak wynika to z tej dyskusji i nie ma co się przejmować?

Tak sadzę. Myślę ze tu byłeś i w razie czego.
https://cert.orange.pl/cybertarcza

1 polubienie

Pokazuje, że nie wykryto zagrożeń. Więc pewnie to mulenie kompa, to akurat tak się czasowo zbiegło. Tak jak patrzę w menedżerze, to Firefox strasznie dużo pamięci bierze. Ale no tak jak mówię, komp stary, jednak ostatnie dni to wyraźnie zwiększyło się to mulenie. Chyba, że to już stan agonalny i zaraz wyzionie ducha.

Ten link dotyczy zagrozeń w twojej sieci, tzw. mulenie kompa moze miec inne przyczyny.
Na dzień dobry skan sfc /scannow w cmd (administrator), moze ewentualnie skan FRST

1 polubienie

Co to jest ten skan sfc i jak to zrobić? Jeśli idzie o frst to niedawno zamieszczałem, chyba tydizeń temu, aczkolwiek mulić zaczęło parę dni po tym, jednak nic raczej się nie wydarzyło… Ale mogę wrzucić, jeśli mnie nie powiesicie, że tak często zawracam głowę :wink: Tylko jak coś to już jutro, bo muszę spadać plus muszę też kupić nową myszkę, bo akutalna wczoraj przestał działać scroll, a teraz coraz gorzej reaguje na wciskanie lewego przycisku, więc zaraz pewnie mi padnie. Jak się sypie, to wszystko na raz :slight_smile:

To systemowe skanowanie stwierdzajace czy pliki systemu oraz podstawowa częsc rejestru nie jest uszkodzona.
Jeśli sa, to zostaja zastapione prawidłowymi z własnej bazy danych.
Jeśli nie zostaja zastapione, bo własna baza też jest uszkodzona to stosuje się jedno z poleceć Dism, które ściaga prawidłowe pliki z „chmury” Microsoft.
Wtedy polecenie sfc nalezy ponowic.

To teoria. Jak to jest w realu?

Uruchamia sie Wiersz poleceń (administrator)
Wpisuje się.

sfc /scannow.

Następuje skanowanie a jego efektem będa trzy odpowiedzi.

Przeskanowano i nic nie znaleziono,
Przeskanowano, znaleziono i naprawiono.
Przeskanowano, znaleziono i nie naprawiono.
(moga być w j. ang.)

W przypadku tej ostatniej, wykonuje się polecenie

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

( jesli tu nastąpi błąd, to się to polecenie powtarza, jesli dalej jest z nim problem to oznacza ze System nie potrafi ściagnać plików z serwera microsoftu lub prawidłowo ich zapisać, wtedy patrz tryb awaryjny )

Potem ponawia sie polecenie

sfc /scannow.

Jeśli dalej po skanowaniu jest info ze „Przeskanowano, znaleziono i nie naprawiono.” to powtarza sie to 3 razy.

Jeśli dalej jest info ze nie naprawiono to wykonuje sie te dwa polecenia w trybie awaryjnym systemu. z dostepem do sieci.

Gdy to nie pomoże to pozostaje reinstalacja systemu.

P.S. Najczesciej by uprościć i przyśppieszyć stosuje się w kolejności te polecenia.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Potem to.

sfc /scannow

Jeśli zakończa sie prawidłowo to oznacza ze pliki sytemowe sa ok a problem z kompem lezy gdzieś indziej (np. malware, sprzet)

1 polubienie

Wyszło: „funkcja ochorna zasobów systemu windows nie znalazła naruszeń integralności”. Czyli tutaj wszystko ok. Nie wiem w takim razie zrobićskan frst?

To juz jest twoja decyzja. Samo stwierdzenie ze „komputer muli” jest tak mało precyzyjne ze to ty powinieneś przynajmniej wiedziec w jakich warunkach cos sie dzieje.
System długo się uruchamia czy tez otwieranie plików trwa w nieskończoność?. Aplikacje wolno działaja?
W Menedżerze zdarzeń widać ze CPU lub pamięć jest mocno obciążona?

Jeśli chodzi o otwieranie systemu, plików, to tutaj jest jak było, działa wolno, ale nie zauważyłem zmian. To odnośnie czego piszę dotyczy przeglądarki internetowej, dłużej wczytujące się strony, na stronie muszę dłużej czekać aż w pełni się załaduje, dłużej ładujące się filmy youtube itp. Jeśli idzie o menedżera zadań, to zuważyłem czasem mocne skoki zużycia procesora w momenie otwierania stron, czasem nawet dobija do 90% lub w okolice 100%, potem spada i się uspokaja. Jeśli idzie o zużycie pamięci, to nie zauważyłem by jakoś nastąpił wielki skok zużycia, dalej jest to przewaznie okkoło 70%.

Teraz np. miałem otwarte kilka kart i w pewnym momencie kompletnie nic nie dało się zrobić, zacięło, tak że musiałem przez menedżera po prostu wyłączyć i uruchomić przeglądarkę od nowa. Zużycie procesora wtedy było ok.40%, a pamięci 80%.

Odszukałem i zajrzałem na twoje logi z FRST.
Przy dostępie do niecałych 4GB Ramu, ponad 5 GB pamięci to stronicowanie a wtedy to dzieje się poprzez dysk…
U ciebie to HDD więc w stosunku do SSD to bardzo wolno się odbywa.
Plus Avast, pare rozszerzeń i pluginów FF i Win 7 nie daje rady.
Strony obecnie sa cholernie zasobożerne. To nie tak jak 10 lat temu.
Na cuda nie licz, niestety.

1 polubienie

Tak, oczywiście ja wiem, że cudów nie ma i sprzęt odpowiada za to jak to działa, ale tak jak pisałem ostatnie dni doszło dość wyraźne pogorszenie i to już po tym jak ostatnio zamieszczałem logi, jednak raczej nic nie powinienem złapać, bo na żadne podejrzane strony czy linki potem nie wchodziłem. Nie wiem, może akurat kwestia przypadku i tak się akurat złożyło, że stało się to w tym terminie. U mnie to jest takie zbieranie się do zakupu nowego kompa… Ten działa jak działa, ale w sumie nie mam wielkich potrzeba, a tutaj zawsze coś innego wypada na co trzeba kasę wydać i ten komp cały czas czeka :slight_smile: Natomiast rozbudowa wydaje się za bardzo nie mieć sensu, wkładać w to jakąś kasę, chociaż dysk i trochę pamięci to pewnie gdzieś ok.150-200zł by starczyło, więc nie majątek, ale nie wiem na ile tutaj jeszcze procesor jest sprawny i czy to on coś nie zaczyna nawalać.

Dla świętego spokoju zamieszczam aktualny skan, może @iJuliusz się jeszcze raz nade mną zlituje i rzuci okiem (chociaż chyba wyczerpuję już cierpliwość :slight_smile: ), albo ktoś inny kto się na tym zna. Jeśli wszystko będzie kolejny raz w porządku, to obiecuję, że przyszłościowo w takich sytuacjach, bez żadnych poważniejszych przesłanek, nie będę zawracał głowy.

Shortcut.txt (31,3 KB)
FRST.txt (18,3 KB)
Addition.txt (31,6 KB)

Wciąż czysto. Tylko kosmetyka. :wink:

Odinstaluj Microsoft Silverlight. W Firefoxie usuń i zredukuj ilość zbędnych rozszerzeń (AdBlock, Disconnect - dublują funkcję uBlock Origin, HTTPS → link). Zamień WinRAR na 7-Zip i zaktualizuj LibreOffice.

Uruchom FRST/FRST64.exe, wciśnij kombinację klawiszy ctrl + y. Otworzy się notatnik, do którego wklej zawartość skryptu. Zamknij i zapisz. W FRST kliknij „napraw” →

CreateRestorePoint:
CloseProcesses:
HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender: Ograniczenia <==== UWAGA
HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components: [{30C521FB-255B-46C8-9F0D-EE5AE371C9AA}] -> "C:\Program Files (x86)\AVAST Software\Browser\Application\86.1.6960.198\Installer\chrmstp.exe" --configure-user-settings --verbose-logging --system-level
Task: {21CCC6BD-6A69-4F1E-99E4-EF4DBA2D2DC9} - System32\Tasks\EOSv3 Scheduler onTime => D:\esetonlinescanner.exe [11697056 2021-05-11] (ESET, spol. s r.o. -> ESET)
Task: {AF76577A-7ADF-48C3-818A-71C5470EDC16} - System32\Tasks\EOSv3 Scheduler onLogOn => D:\esetonlinescanner.exe [11697056 2021-05-11] (ESET, spol. s r.o. -> ESET)
CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [ihcjicgdanjaechkgeegckofjjedodee]
FF Extension: (Adblock Plus - darmowy adblocker) - C:\Users\Matthias\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\awoxnf2b.default\Extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi [2022-12-06]
FF Plugin: @Microsoft.com/NpCtrl,version=1.0 -> C:\Program Files\Microsoft Silverlight\5.1.50918.0\npctrl.dll [2018-10-23] (Microsoft Corporation ->  Microsoft Corporation)
U1 aswbdisk; Brak ImagePath
C:\Users\Matthias\Downloads\FRST-OlderVersion
EmptyEventLogs:
EmptyTemp: 
1 polubienie

To Silverlight nie jest już potrzebne? Zresztą myślałem, że już kiedyś nawet odinstalowywałem, więc trochę zdziwiło mnie, że nadal jednak jest.
Co do tych dodatków, to mam odinstalować adblock i disconnect, tak? Ublock i https zostają?
Po wkljeniu tego co podałeś, mam potem coś jeszcze zrobić, czy to już wszystko?

Nie jest, strony używają HTML5 do wideo.

2 polubienia

Wszystko. Nie jest wymagana żadna dodatkowa akcja.

HTTPS Everywhere możesz zamienić na podlinkowane ustawienie w Firefox.
AdBlock, Disconnet do usunięcia. Zostaw tylko uBlock Origin.

Co do Silverlighta, odpowiedzi udzielił Tobie @krystian3w.

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.