Cześć, ostatnio zauważyłem (przez antywirusa i skanowanie wybranych plików) nieznany plik .mn.
Wiecie może co to jest? Może być niebezpiecznie? Antywirusy nie wykryly żadnego zagrozenia. Telefon to Samsung Galaxy A70.
Spróbuj go otworzyć w notatniku jak ma rozmiar 100 - 200 Bajtów.
Niby nawet XDA nie wie o co chodzi: https://forum.xda-developers.com/android/help/mn-file-t3883069
Boję się trochę podłączyć teraz telefon do komputera, nie naraze się na infekcje jeśli ten plik jest niebezpieczny?
Edit: powinienem pomyśleć nad przywróceniem ustawień systemowych?
No bo kropka na początku nazwy powoduje ukrycie pliku w Android (GNU/Linux).
Może skoro masz datę to może pamiętasz co było robione w połowie maja w południe:
Friday, May 15, 2020 10:21 AM
Tego dnia rozpocząłem skanowanie komputera i usunąłem wirusa dzięki iJuliuszowi (był wątek na tym forum). W tym dniu zorientowałem się, że straciłem dostęp do konta Rockstar (zostalo mi skradzione trochę wcześniej). Możliwe, że na telefonie robiłem jakieś skany (chyba pobralem Kaspersky’ego), nie pamiętam jednak o której godzinie.
W międzyczasie zapytałem Pomocy w Samsung Members, jeden konsultant powiedział, że zaleca przywrócić ustawienia a drugi (pierwsza rozmowa została przerwana), że mogę zrobić przywrócenie ustawień, ale plik nie powinien być groźny.
Mogę też po prostu usunąć ten plik skoro to znalazłem. Co myślisz?
Nie musisz, możesz np. menadżerem plików do zip pakować, wiele ma taką opcję.
Forum powinno ruszyć nawet jakby mieć pewnie Android 4.1 z przeglądarką sprzed ery mobilnego Chrome.
Czyli podczas wysyłania taka opcja będzie?
Tak jak rozwiniesz sobie edytor odpowiedzi:
https://forum.dobreprogramy.pl/t/krystian3w-manaphy/627883/1
załączenie będzie podobne jak raportów z FRST:
w prawym dolnym rogu jest button:
Przyszło, plik wygląda na jakiś binarny z jakieś aplikacji.
Niby już sam w sobie jest on jakimś archiwum/kompresowanym, bo dało się go jeszcze raz otworzyć w 7-zip.
Myślę, że jak masz teraz unieszkodliwioną wersje w zip to można skasować i po około 30 dniach ten zip z plikiem.
Jak się sam znowu odtworzy to “najlepiej” po dacie ustalić co go tworzy.
Czyli nie jest to raczej nic groźnego? Wersje zip skasowalem. Zrobię jeszcze raz i usunę nie zip
Jak dla mnie wydaje się niegroźny.
Ok, ale zrobiłem tak jak mówiłeś. Mam ten plik w wersji zip, tego nieskompresowanego usunałem.
PS: jeśli kliknąłem w Menadżerze Plików (opcja otwórz) na ten plik zamiast przytrzymać i wyskoczyło mi okno wyboru programu do otwarcia to plik nie został otwarty i nawet jeśli byłby groźny to nic sie nie powinno stać?
On jest za mały, raczej nikt nie pisze wirusów w asembler by miały tak mały rozmiar.
Ok, dzięki za pomoc. To pozostaje tylko pytanie skąd to się wzięło.
A wiesz może coś o tym hitgemius o którego pytałem w innym wątku? Chyba związane z reklamami na stronach nie?