Nieznany powód mulenia komputera szczególnie w grach


(SzymonM) #1

Witam.

Mam problem głównie z grami. Zdarza się co jakiś czas (co około kilka minut) totalne zamulenie gry na ok. 15 sekund. Może tak się dzieje również w systemie ale tego nie zauważam. Sytuacja ma miejsce w wielu różnych grach. Wymienię kilka takich gier: Fifa 08, Call of Duty 2, Dream Pinball, TES IV: Oblivion. Zamulenie to polega na zmniejszeniu klatek do około 1 na sekundę lub mniej, nie mogę wtedy praktycznie nic zrobić, nawet wejść do menu głównego, nic. Po 15 sekundach sytuacja wraca do normy. Oto konfiguracja mojego komputera:

System:

Microsoft Windows XP Home 2002 SP3

Procesor:

AMD Sempron 3200+

Pamięć RAM:

DDR2 1024mb Kingston Dual Channel

Karta Graficzna:

ATI Radeon Sapphire HD 2600 Series 512mb

Karta Dźwiękowa:

Creative Sound Blaster Audigy SE

Dysk Twardy:

Maxtor 6Y160M0 160GB

Dysk skanowałem programem Kaspersky Internet Security, defragmentowałem dyski. Na dysku C mam 31gb miejsca wolnego, na dysku D mam 44gb miejsca wolnego.


(Morphdreamer) #2

W czasie gry wyłącz wszystkie działające w tle programy i zastosuj się do tych porad i napisz czy coś to pomogło.


(Lukaszk 89) #3

Podaj jeszcze na wszelki wypadek jaki masz zasilacz(moc+marka).


(SzymonM) #4

Optymalizacja nie pomogła. Mogę wypisać wszystkie procesy działające podczas uruchamiania gry.. Autostart mam bardzo skromny..

To są procesy przed włączeniem gry..

a6e02f3eedecb51e.png

Co do zasilacza to firma iBox chyba a moc 350W


(Lukaszk 89) #5

Według mnie zasiłka do wymiany.Zobacz tutaj.

Ale czy problem rozwiąże to nie wiem.

Podaj napięcia z BIOSu i Everesta Ultimate.

A jeszcze pytanie, jak z temperaturami?


(SzymonM) #6

Czyli mój zasilacz jest zły? Ale jak to możliwe że zasilacz powoduje tak regularne mulenie w grach? Zawsze ten sam odstęp czasu od mulenia do mulenia, ten sam czas mulenia.

Napięcia z Everest Ultimate i temperatury:

Temperatury

Płyta główna 35 °C (95 °F)

Procesor 42 °C (108 °F)

Dioda procesora 48 °C (118 °F)

Aux 47 °C (117 °F)

GPU Diode 57 °C (135 °F)

Maxtor 6Y160M0 [TRIAL VERSION]

Wentylatory

Procesor 1615 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.42 V

Aux 3.71 V

+3.3 V 3.34 V

+5 V 5.62 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.07 V

VBAT baterii CMOS 3.26 V

Co o tym myślicie? Ja jestem w tym słaby. A to nie wina jakiegoś programu czy czegoś?


(Ikki4) #7

A ja bym ci porodzil wywalic sp3 bo ja mialem tosamo problem sie pojawil tuz po zainstalowaniu sp3 i problmy znikly po wywaleniu go wiec radze ci tak to obczajic


(In2dex) #8
  1. vista :stuck_out_tongue:

  2. zawaliłeś kompa niepotrzebnymi programami które siedzą w ramie

  3. sterowniki zmień na nowe szczególnie od grafiki

4.w ustawieniach gry zmniejsz rozdzielczość

i melduj :slight_smile:


(SzymonM) #9

g**no nie vista! XP mam przecież

Podaj przykład programu który niepotrzebnie siedzi w RAM?

Co do sterowników to własnie mam problem bo chciałem zainstalować oryginalne nowe to jak wszedłem na stronę i znalazłem Sapphire HD2600Pro to nie pasował sterownik. Pewnie dlatego że ja mam AGP. A nie mogę znaleźć nowych pasujących sterowników do Sapphire HD2600Pro 512MB 128 AGP dlatego zainstalowałem nowe nieoryginalne OMEGA bo inne nie pasowały.

Na przykład w Fifa gram na rozdziałce 800x600 i też muli co 6 minut około.

Jestem w trakcie wywalania SP3 :stuck_out_tongue:


(SzymonM) #10

Jestem po formacie.. Po problemie