Niska wartość fps 1% low Diablo 3

Witam serdecznie, mam pewien problem ale być może wyolbrzymiam go więc proszę o opinie. Otóz dosyć niedawno bo jakieś 3 tygodnie temu zakupiłem komputer, a oto jego pełna specyfikacja:

  • AMD Ryzen 5 3600
  • Sapphire Radeon RX 5700 XT PULSE 8GB GDDR6
  • MSI B450 TOMAHAWK MAX
  • Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper 4
  • SilentiumPC Fortis 3 140mm
  • SilentiumPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • WD 1TB M.2 PCIe NVMe Blue SN550
    Tak jak w tytule problemem jest niska wartość fps 1% low czyli te krytyczne sytuacje spadków fpsów w grze Diablo 3. Ustawienia w grze wymaksowane na maxa i średnio fps utrzymuje się na poziomie 120 a wartość 1% low spada do 30. Powoduje to zacięcia się i dosyć nieprzyjemna grę jak na zestaw komputerowy za około 5000 złotych. Dodam tylko że komputer był kupowany bez windowsa. System jak i aktualizacje BIOS-u, sterowników do karty graficznej, dźwiękowej, sieciowej jak i płyty głównej wykonałem sam ze strony producentów, mówiąc krócej są one najnowsze. W BIOS-ie ustawiłem profil XMP, aby RAM był prawidłowo taktowany. Podsyłam również wyniki z programu OCCT testów kart graficznej procesora oraz zasilacza i płyty głównej. Nadmienię również iż wykonałem test pamięci RAM programem memtest86. Wykonałem 4 cykle i w żadnym nie było błędów.

    116786123_663339277593310_5346640960061059987_n

Czy masz podobną sytuację w innych grach? Diablo 3 chyba wymaga stałego dostępu do internetu, więc te spadki może są spowodowane serwerami blizzarda?

Problem miałem też w GTA V ale nie z 1% low tylko ze spadkiem zwykłych fpsów w menu głównym tj. jak przegladałem mape albo jak odpalałem opcje. Pomogło włączenie Vsync’a ale wtedy miałem 60 fpsów bo monitor ma 60 Hz ale i tak czasami spadalo do 50 więc widać było ten spadek. Inaczej jakby z 120(tyle miałem bez vsync) spadło do 110. A jeśli chodzi o serwery to nie wiem czy o to chodzi ale na starym komputerze z GTX 1060 6GB nie było takich spadków.

Może to ten cudowny, Windowsowy “tryb gier” tak miesza.

1lajk

Diablo ma niskie wymagania sprzętowe, to racze wina pinga.
Ping w D III potrafi nagle tak podskoczyć że jeśli grasz postacią Hardcorową, to z miejsca zaliczasz zgon i nic na to nie poradzisz, takie już są te serwery Blizzarda… co ciekawe te skoki są zawsze krótkotrwałe i po kilkudziesięciu sekundach zazwyczaj wracają do minimalnych wartości.

Tryb gry mam wyłączony, ale może chodziło o Tobie o to że on w ogóle istnieje.

Z tym pingiem może być coś na rzeczy wtedy nic by się nie dało zrobić, ale ta sytuacja z GTA V, fakt inna ale jednak wywołała u mnie sygnał iż coś może być nie tak z moim sprzętem.

W Diablo już nie gram, ale ping możesz sprawdzić w samej grze, jak na załączonym obrazku, ja zazwyczaj miałem 7, czyli bardzo niski, ale jak podskoczył nagle do 300, to postać przestawała się ruszać… wszystko wtedy się freezuje, albo postać dalej się porusza, za to mobki przestają reagować, ale tylko ty to tak widzisz, bo w praktyce wszystko “niby działa” i zaliczasz zgon,2020-08-05_14h55_40 jak ping wróci do normy.

Twój sprzęt i Diablo to jest niebo i ziemia. To powinno działać na 500 fps. W ultra ustawieniach. Nie wiem, jak w to grasz, ale problemu bym szukał w windowsie i /lub w podstawce do gier- Steam, czy inny blizard. A na początek bym odpalił jakis 3Dmark i skatował kartę graficzną. Bo różnie bywa.

1lajk

Zabieram się do testowania karty graficznej. Jeśli chodzi o windowsa to gdzie może leżeć problem? Jest zaktualizowany.

Jak ktoś kiedyś odpowie na to pytanie, to powinien dostać Nobla.

XD
Zamieszczam wyniki z 3DMark’a

to jeszcze net speed


To jest mój teraz;

Net jest słaby ale jest ten sam co przy GTX 1060 więc nie wiem czy to przez niego. Tym bardziej że w LoLu nie ma takich spadków.
lulz

Ja przy takim necie dzisiaj to bym chyba potłukł żarówkę i się pociął. Ale na poważnie. Reinstalację robiłeś. W sensie wywal wszystko, nawet z katalogów ręcznie? zmiana karty zostawia i tak ślad. Odinstaluj to co przeszkadza, potem poszukaj w C:/ nvidia i wywal wszystko. --rejestry w windzie , taki mądry nie jestem, no ten ccleaner polecają(zrób kopie zapasową) I do roboty

Co ja napisałem/linux wchodzi za mocno/ mój komputer-C nvidia -wywal wszystko.
Jest narzędzie na stronie amd do usuwania wszystkiego od nich.
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601
Po każdej operacji restart kompa.
Potem na czysto zainstaluj AMD jeszcze raz
I wtedy pogadamy :slight_smile:

W sumie trochę cie zmyliłem wymieniając samą kartę XD. Miałem kompletnie inny zestaw i5 chyba 2 generacji itp. Ten jest nowy. Porównania robiłem do tego co miałem bo wydaje mnie się że to wina karty graficznej.

EDIT
Windowsa mam uczelnianego - wersja studencka ale chyba nie ma to znaczenia

Dobra nie wiem czy nie założyć nowego tematu ale przy oglądaniu YT wywaliło mi green screen’a