Witam wszystkim użytkowników forum. Moja z pozoru dobra konfiguracja sprzętowa w praktyce okazuje się dość słaba.W wiedźminie ustawionym na najwyższych detalach wyciąga jakieś 30fps, podobnie w crysis (wysoka rozdzielczość, bez AA, wszystko na high). Konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 MHz
Ram: 4 gb
Karta graficzna: Gainward 4870 512 mb DDr3, Golden Sample, sterownik: Catalyst Control Center 8.640.0.0
Płyta główna: Gigabite GA-P31-DS3L (tylko jedno zlącze PCI Express i do tego wersja 2.0 lub 1.0, nie wiem jak sprawdzic :oops: )
5, System: vista home premium 64bit
Podejrzewam że kartę ogranicza płyta główna ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie. A i jaki program polecacie do sprawdzenia wersji biosu i ramu?
Co do tego crysisa nie możesz mieć dużych wymagań ta gra wymaga potężnej karty garfiki , a co do tej słabej wydajności zgadzam się z kolegą Mati1992 że możesz mieć sterowniki
Od początku to było tylko że podrodze ściągnąłem servis packa 2, stery mam nowe i nic… . Wogóle to ustawienia 3D w CCC nie mają wpływu ani na grafike ani na wydajność. W dziale ATI Overdrive na suwaku taktowania GPU pisze 750 MHz na 790 MHz, a w bieżących wartosciach taktowanie GPU wynosi 500 MHz. W ogole to według danych ze sklepu powinno ono wynosić 775 MHz a pamięci 4000 MHz a nie 1000 MHz (http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-870). Produkt powienien mieć hyba bez oc takie same właściwości jak tam pisze. Do tego pamięć ma u mnie 1000MHz ale to może kwestia tego że to DDr5 i jakoś się to zamienia.