Niska wydajność single core w 5800X3D

Mam 5800X3D z chłodzeniem Arctic Freezer II 240, płyta Asus TUF Gaming X570-Plus, 4x8GB DDR4 3600Mhz CL16 G.Skill, RTX 4070 Super i zasilacz Corsair HX750i.
Kiedy kupiłem tę jednostkę to oczywiście zapuściłem kilka benchmarków i w CPU-Z wydajność jednowątkowa to było około 624 punkty. W międzyczasie były jakieś aktualizacje biosu, systemu (win10 pro) i tak ostatnio sprawdziłem i z tych 624 zrobiło się 571 :frowning:
W biosie wszystko tak samo jak było, XMP włączone, powyłączane oszczędzacze energii i max jaki wydoliłem to 591.
Nawet ostatnio dokonałem polecanego undervoltingu i faktycznie temperatury spadły, dłużej otrzymuje boost na 4450Mhz, ale jednowątkowa wydajność w tym konkretnym benchmarku jest nadal na niezadowalającym poziomie.
Ma ktoś pomysł co tu jeszcze zrobić ? Nie chce mi się reinstalować od nowa systemu. Może ktoś z Was ma taki sam proc i może zrobić taki test i podzielić się wynikiem.

Te całe punkty, benchmarki to wg. mnie sztuczne testy. Jeśli komp działa ci szybko, bez przecinek, to nie kombinuj, a sobie korzystaj.

Z ciekawości przetestowałem swój procesor tym samym programem co Ty i wyszło, że moja i7 14700f ma mniej punktów niż i5 14700K. Jak dla mnie dalszy komentarz jest zbędny.

Coś pomyliłeś, bo chyba nie ma procka i5-14700k ?

Poza tym z nudów jednak zainstalowałem na drugim ssd system, ale w starszej wersji W10 Pro i tam jest około 624 punkty, więc to coś w tym systemie spowalnia…

i7 14600K niech bedzie…

Pucowanie się wynikami testów jak dla mnie to to samo co oblepianie 20 letniego Golfa naklejkami Brembo.

No nie tak do końca - proc ma określoną wydajność i powinien ją utrzymywać w pewnych granicach. A testy są po to, aby ją zmierzyć i móc porównać w możliwie najbardziej zbliżonych warunkach.

Może jesteś jakimś pro userem. Montujesz filmy w 4K i dla Ciebie kwadrans w tą czy w tamtą robi różnicę. Może…

W moim przypadku naprawdę rzadko wykorzystuję moc procesora powyżej 30%. Także czy po poprawkach Windows wydajność procesora spadła czy nie mało mnie interesuje do póki codzienne użytkowanie PC jest komfortowe. A jest…

U mnie jest 604 na 5800X3D. Stockowe ustawienia.

Dziękuję, że się Wam chciało sprawdzić. Ja sądzę, że to coś w systemie powoduje taki wynik, ale nie wiem niestety co.

Ale to nie moc obliczeniowa proca Ci się zmienia ale środowisko jego pracy. Setki razy już było, że M$ coś grzebie a potem nagle Windows chodzi jak muł.
No i musisz pamiętać, że oni wciskają w11 więc w10 to jak niechciane dziecko.

Racja, coś tam w systemie musi siedzieć, bo sprawdziłem kilka razy na drugim świeżo postawionym W10 i tam wydajność jest normalna i powtarzalny wynik.