Niski transfer danych na dysku ATA


(Plocki2) #1

Witam forumowiczów. Do zakupionego używanego komputera z oryginalnym dyskiem SATA dołożyłem stary dysk przystosowany do złącza ATA. Podpiąłem go po prostu pod "wstążkę". Ma on jednak bardzo małą prędkość transmisji danych. Wg programu HD Tune jest to 1,7 Mb na sek. i wykres transferu jest prawie płaski. Czy to jest kwestia złego podłączenia, ustawień BIOS czy po prostu to złącze już tak ma? Proszę o pomoc.


(JNJN) #2

A dysk sprawny? daj screen z jego smart z HD Tune, opcja health.

 

Jak podłączony na taśmie ATA sam, czy jest jeszcze napęd DVD/CD?


(drunkula) #3

Jeżeli dobrze pamiętam (bo dawno to było, jakby co to mnie poprawcie), to urządzenia na interface ATA pracują z prędkością tego wolniejszego, czyli jeżeli masz na tej samej taśmie np. cd-rom to o transferze >4MB/s zapomnij. 

Spróbuj zmienić "wstążkę", przy okazji sprawdź czy któryś z pinów się nie zgiął.


(Plocki2) #4

Dysk jest na tej samej wstążce co cd-rom @JNJN screen musze przygotować, bo pisze z innego komputera, ale pamiętam, że nie było żadnych żółtych czy czerwonych pól i status był OK. @drunkula czy podłączenie oddzielną wstążką trochę ożywi dysk?


(JNJN) #5

 

Jak wolny CD, to będzie i wolny dysk (ma max transfer CD)

 

Daj go na drugi kanał IDE na osobnej taśmie ATA, zworka ustawiona na nim na Master - opis ustawienia zworek na dysku.


(Plocki2) #6

Niestety. Nie mam gdzie podłączyć drugiej taśmy na płycie. Pozostaje rozważenie zakupu nowego dysku na złączu SATA, bo tych mam jeszcze trzy wolne :slight_smile: Dziękuję za pomoc.


(JNJN) #7

 

Albo jak to porządny dysk? (potrzebny screen ze smart) to zostawić go na ATA, a kupić DVD na sata.


(Plocki2) #8

@JNJN To WD 160 gb 3,5" 7200 rpm, w sumie całkiem nowy, zmieniony niedługo przed zmianą komputera. DVD powinno być chyba tańsze niż nowy dysk. To może być dobry pomysł :slight_smile:


(Plocki2) #9

Odpiąłem DVD. Transfer na dysku nadal skandalicznie niski 1,7 MB. Chyba jednak nowy dysk. Czy to może być wina taśmy?


(Jjoasz) #10

nie, to wina podpięcia, czyli który slave, który master - dysk zrób master a CD slave, potem odinstaluj oba urządzenia i zrestartuj komputer... kontroler pracuje w złym trybie po prostu (DMA) - zabieg może się udać nawet w obecnym stanie


(drunkula) #11

To co napisał clockwork + taśma w takiej konfiguracji koniecznie 80-żyłowa.


(JNJN) #12

No i wklej smart tego dysku z HD Tune, opcja health.


(Plocki2) #13

 

health

benchmark

info

 

to wszystkie zrzuty oprócz error scan bo tam jest wszystko na zielono


(JNJN) #14

Wszystko OK, Benchmark podaje bzdety: użyj HD Tune 5.50 lub HD Tach,

 

 

Coś ma już z powierzchnią dysku lub przekłamanie - pozycja smart 01? , ale to nie tu problem.


(Dimatheus) #15

Hej,

Sterowniki do płyty głównej zainstalowany? Użycie ponad 50% czasu procesora w czasie odczytu dysku może wskazywać na jedno - na działanie kontrolera w trybie PIO zamiast UDMA.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(JNJN) #16

Ma aktywny transfer UDMA Mode 7,więc powinno być OK. Ale niech sprawdzi?


(Jjoasz) #17

tyle że, fizycznie nie może mieć takiego trybu, bo dysk jest ATA133 8)

 

albo taśma zepsuta, albo 40-pin, albo podłączony do środkowego wejścia ze zworka master...


(Dimatheus) #18

Hej,

Nawet gorzej, bo ATA 100 - przynajmniej tak wynika z informacji na stronie producenta - klik.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(JNJN) #19

Czyli, wygląda, że HD Tune 2.55 źle odczytuje parametry i trzeba sprawdzić tymi co podałem.


(Jjoasz) #20

co za różnica, skoro odczyt idzie z tego samego kontrolera?

 

  1. POST i zobaczyć jak są widziane dyski, oba;

  2. BIOS i sprawdzenie ustawień kontrolerów, jeśli są oddzielne dla SATA  ATA;

  3. taśma i zworka/i, czyli w jakim trybie dysk pracuje - w starszych modelach można było wymusić tryb PIO w ten sposób;

  4. de-instalacja kontrolera w menadżerze urządzeń...