Niskie FPS'y przy niskim zużyciu sprzętu

Witam,
od ostatniego czasu zaczęła mnie irytować sytuacja związana z moim komputerem, chcę sobie pograć normalnie w jakieś gry, ale gdy już gra się zaczyna wszystkie komponenty pracują gdzieś na poziomie 40% a w grze dalej mnie klatkuje tak jakby sobie coś nie radziło, zdarzają się też ostre ścinki niekiedy, ostro denerwuje mnie już ta sytuacja w której nie wiem jak mogę sobie poradzić, dodam, że zauważyłem, że zużycie dysku (SSD) skaczę czasami z 0% do 50%, komputer jest po świeżym formacie, także raczej wszystko powinno być okej, sterowniki wgrane najnowsze, komputer był czyszczony, temperatury testowane pod maksymalnym obciążeniem nie dają powodów do niepokoju(procek 75c)grafika(60c). Sprzęt nie jest też najnowszy, ale myśle, że spokojnie powinien sobie dawać rade na takich tytułach jak LOL czy Valorant przynajmniej w tych 60FPSach, co jak na ten moment wydaje się nie do osiągnięcia.
Intel i3 - 4170, gtx 1050ti, 8gb ram ddr3 1600mhz, H81M-K.

Are you sure?
Intel jakieś brednie na swojej oficjalnej stronie o Tcase, maksymalnej obsługiwanej przez IHS, pisał o 72 stopniach. Skoro jednak Pan powodu do niepokoju nie widzi, to wszystko jest zgodnie z zasadami: biedak sie gotuje i zrzuca zegar. Tak powinno być. :slight_smile:

Ahh, dlaczego wszyscy informatycy muszą mieć kija w dupie. :slight_smile: Komputer przy takich temperaturach chodzi już 2 lata jak nie dłużej, może jednak ta ‘wysoka’ temperatura coś uszkodziła, racja racja.

Odpal sobie OCCT i na wykresie zobaczysz throttling. Takie temperatury przy i3 z dwoma jajami i czteroma wątkami? Pewnie pod radiatorem pasta do butów :slight_smile:

update:

Najnowszy OCCT ma spartolony interfejs, stare wersje pokazywały lepszą tabelkę z wykresami, gdzie zaznaczony był próg throtlingu, w Aida przy stress teście można sobie obczaić.

Właśnie próbowałem to teraz zrobić, program nie pokazuje temperatur procesora XD, pobrałem core temp i wyświetliła się informacja, że nie udało się załadować sterownika, teraz pytanie jaki ten sterownik pobrać.

Zamiast CoreTemp sprawdź HWInfo.

To samo, pokazane są taktowania procesora, ale o temperaturze nie ma zupełnie nic, dziwne bo jakieś dwa miesiące temu wszystko jeszcze było dobrze.

Znalazłem rozwiązanie, temperature blokował antycheat od Riotu ‘Vanguard’ do gry Valorant.

To teraz się pochwal co robiłeś w ramach “czyszczenia” kompa.

Komputer był ogólnie przeczyszczony z kurzów - nie zmieniałem jedynie pasty termoprzewodzącej na procku, wiadomo, że w tych czasach pójście do sklepu po takową pastę nie jest przyczyną niezbędną do życia.

… tylko doprecyzuj, czy poruszyłes lub zdjąłeś radiator? Pasta jest jednokrotnego użytku.

Zależy jaka pasta była, te gorsze sie starzeją z czasem, jak i człowiek. :wink:

Wiesz, ja tak pół zartem napisałem, ale prawdopodobnie masz ostro pracujący wentulator a pzy tym zawsze temperatury się sprawdza. jako 1.