Niskie taktowanie RAM

Cześć, ostatnio zauważyłem że taktowanie mojej pamięci RAM jest 2x niższe niż to w jej specyfikacji. Czytałem na internecie że potrzeba w BIOSie włączyć XMP (dla płyt Asusa podobno DOCP), problem w tym że mam jedynie opcje disable i nie mogę tego włączyć. Nie mam też opcji Ai OC Tuner jak widziałem na różnych filmach. Zastanawiam się czy źle szukam czy też nie jest to po prostu dla mojego sprzętu. Z góry dzięki za odpowiedź. ((Nie jestem jakimś ekspertem w tym temacie))!Bez%C2%A0tytu%C5%82u2 IMG_20200703_204524|666x500
Mój komputer:
Asus Prime b450m-a
AMD Ryzen 5 2400G
GoodRam IRDM DDR4 8GB 2400 CL15

Pokazuje jak najbardziej prawdę tylko ze kości masz dual i mnożysz x2

Nawet gdyby pamięć była w “single”, to nadal mnożymy x2 - DDR oznacza “double data rate”. Reszta w Wiki.

3 polubienia

Zapomniałem dopisać xD

Dzięki, ale mimo wszystko to jak odblokować to DOCP ?

Przecież chyba nie chcesz podkręcać tych kości, ich się nie da, one się nie nadają do kręcenia.

Próbuj, może się uda do 2666MHz dojechać.

Ze profil XMP? Kupiłeś tanie kości 2400 Mhz więc zostaje Ci tylko ręczne OC. Masz tabelę timingów w CPU-Z. Wszystkie okienka pokazują JEDEC więc profilu XMP brak.

1 polubienie

W takim razie zostaje mi chyba wymiana RAMu, bo wcisnęli taniochę i przez to sporo tracę przy integrze.

Co myślicie o tych dały by radę? https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/

Zostaw już ten nieszczęsny RAM, szkoda gotówki na niego. :slight_smile: Jeżeli nie grasz, to róznicy nie poczujesz.
Jeżeli grasz wydaj te 300 zł na zakup GT 1050 używanej, może nawet “mocną” 1050TI dostaniesz. A jeżeli obawiasz sie używek, to szukaj RX560 na gwarancji za 300 zł. Wszystko to budżetowe modele, ale będą 2x wydajniejsze od nawet najbardziej podkręconego RAM i wymuskanej integry.

Dodatkowo wyłączajac integrę zyskasz przynajmniej 1 GB RAM, który wczesnie ona na VRAM zabierała. :wink:

Powinno to rozwiazać Twoje problemy (uwaga, CSGO bazuje na procku głównie!).

Ogólnie ten RAM nie zachwyca. Ryzeny bardzo dużo zyskują gdy zamontujemy pamieć przynajmniej 3000 Mhz - ma to związek z IF, gdzie im wyższy zegar tym wydajność wyższa. Wymiana pamięci byłaby dobrym rozwiązaniem jeżeli stare kostki uda Ci się opchnąć. Tym bardziej, że masz zamiar grać na APU.