Cześć, mam taki problem z prędkością (oczwyiście z mojej winy) - wymieniłem “puszkę” od telefonu na zwykłe RJ45 -> RJ45 i prędkość spadła… nie wiem dlaczego ;v - zrobiłem tutaj model jak to wyglądało wcześniej, jak teraz
btw. to sketchfab.com
dodam, że ta puszka od telefonu nie ma żadnych wzmacniaczy tylko szła sobie RJ11 do tej puszki, w niej były kable jak na tym modelu i szło do centrali… Teraz chciałem to zrobić w sposób że idzie kabel od kompa ADSL i łaczy się przez connector (rj45->rj45) czyli “bezpośrednio” do centrali (mimo, że jest 4kable obie skrętki zacisnąłem tak samo). Dodam jeszcze, że jak miałem to zrobione z “puszką” od tele to rozerwany był kabel i skręciłem ze sobą tylko dwa kable i działało a teraz mimo, że są one zaciśnięte prędkość spadła
Widzę, że wywala błędy CRC - źle zacisnąłem? Dodam, że router jest aktywny od 20min
6Mbit w data rate było coś podobnego: 6095 a max rate dobijało do 15000-20000 - a teraz… coś źle musiałem zoribć tlyko nie wiem dlaczego
@GioWDS Nie (xd) idzie sobie kabel ADSL(RJ11) od routera do tego miejsca gdzie kiedyś był telefon stacjonarny a z tamtąd idzie na zwenątrz
A już wiem o co chodzi - popełniłem błąd na tym “schemacie” - nie PC tylko router (gniazdo ADSL)
Czemu w ogóle pchać tam złączkę RJ45-RJ45 skoro kabel powinien być w standardzie złącz RJ11? Czyli co, do routera idzie teraz “wynalazek” RJ11 z jednej i RJ45 z drugiej strony?
No niestety tak musiałem zrobić z powodu, że nie mam rj11 ale jak kable mam w stylu
1111 (rj11) a w rj45 00111100 (1 kabel, 0 nic)
Wrócę do domu to zobaczę jeszcze testerem kabli
dodam, że ta puszka od telefonu nie ma żadnych wzmacniaczy tylko szła sobie RJ11 do tej puszk
nie wiem czy oglądałeś te “schematy” które wysyłałem, ALE:
kiedyś był tylko telefon, ale został zlikwidowany i w to samo gniazdo RJ11 był podpięty kabel ADSL routera
a teraz odciąłem tą puszke (z powodu, że kabel był przerwany i myślałem, że dlatego wywala neta) i zamiast RJ11 zacisnąłem RJ45 - czyli:
ROUTER (RJ11)---->(RJ45)–>konnektor<—(RJ45)---------CENTRALA
Jak będą mieli rj11 i konektor rj11 to kupię jutro i zobacze czy to coś da.
Myślę, że nie bo wszystko chodziło normalnie i w pewnym momencie mi internet czasami zaczeło wywalać, myślałem, że to przez ten przerwany kabel podłączony na “krótko” (na 1. zdjęciu czerwone kółko) więc chciałem sobie wymienić/pominąć tą puszkę.
Dzisiaj kupiłem rj11, tylko, że przy routerze mam 6p6c a kupiłem 4p4c - ale jak sprawdziłem testerem z obu stron to pokazywało kanały 2,3,4,5 po kolei a że są wszystkie kable czyli dobrze zacisnąłem.
Z takim stanem jak widać na pierwszym zdjęciu parametry wróciły do normy
Ale chcę zrobić tak by pominąć tą puszkę i zacisnąć RJ11 na kabel gdzie jest przerwany (czerwone kólko 1. zdj) i połączyć konektorem tylko nie wiem jak zacisnąć kanały bo z obu stron są różne kolory - czy moglibyście wytłmumaczyć mi (zdjęcie poniżej) które to są kanały? jest coś takiego, że jest sześć dziur
Teraz powoli, bo jak widzę to zdjęcie to mam tylko jedno skojarzenie “sprinterzy” z Orange. Rozetnij kabel powyżej tego skręta i zaciśnij jak biały człowiek keystrone na RJ11 6P. Białe przewody do zewnątrz, kolorowe do środka. Chociaż ja osobiście wszędzie walę keystrony od 45-ki, wtedy w razie “w” zawsze mogę wykorzystać walającą się skrętkę bez poszukiwania końcówek, a jak wiadomo wtyczki od 11/12, etc. pasują do 45-tki.
— W dużym skrócie, wywal te gniazdo skręcane bo to strasznie wali po sygnale.
No. Dzięki, właśnie to chciałem wiedzieć. Zrobiłem to co chciałem zrobić, czyli wywaliłem tą puszkę/gniazdo telefonowe i zacisąłem jak mówsz - białe po zewnątrz - teraz prędkość się utrzymuje - a nie tak jak wcześniej gdy chciałem to zrobić na RJ45(coś musiałem przekombinować)
Pomimo wywalenia tego gniazda parametry się nie zmieniły, może o te 0.1-0.2 w dwóch przypadkach.
Zobaczę czy będzie mi nadal wywalało neta w losowych momentach - myślę, że tak bo wina jest najprawdopodobniej po ich stronie, żadnych błędów CRC (uszkodzenie kabla itp.) nie mam, “kup nowy router” - mam ;), i to nie jest wina komputera, ani WiFi (mam sporo urządzeń)
No niestety jakości drutów w studzienkach nie poprawisz. W swoim zakresie możesz poprawić tylko od PoP do routera, a monterzy potrafią połączyć rozszyć skrętkę na ostatnich centymetrach i połączyć biały-biały, kolor-kolor co daje piękne przesłuchy.