No boot device found Dell

Witam, taki komunikat pokazuje mi się po włączeniu komputera. Ktoś coś pomoże?

Brak systemu operacyjnego na dysku, lub bootloader uszkodzony.

I jak się to da naprawić?
Jak wykonuje test diagnostyczny to wszystko jest ok, dysk także.

Jaki tam miałeś system operacyjny? Jeśli Windows, to podłącz nośnik instalacyjny systemu i wybierz narzędzie do naprawy podczas uruchamiania, które powinno przywrócić bootloader.

Win 10, jak mam podłączyć nośnik instalacyjny systemu?

Podłącz pendrive, albo włóż płytę z systemem i wybierz w instalatorze naprawę :wink:

W gnieździe USB umieszczasz pendrive z systemem Windows 10™ i uruchamiasz z niego komputer wybierając ten pendrive w tzw. Boot Menu (przycisk F12 po starcie komputera).

1 polubienie

Równie dobrze może próbować startować komputer z niewłaściwego dysku… wejdź w BIOS i zobacz co jest w zakładce boot.

Gdyby umarła bateria i zresetowały się ustawienia bios, to nie wskoczyłyby wszystkie dyski podłączone do komputera jako bootowalne? :thinking:
Ale nie zaszkodzi sprawdzić, tylko to więcej tłumaczenia, niż odesłać do instalatora systemu :smiley:

1 polubienie

Naprawa nie chciała nawet pomoc, wywalało komunikat że nie może, odzyskanie z dysku także nie chciało ruszyć. Zainstalowałem na nowo system, lecz nadal po włączeniu pokazuje mi się ten komunikat, w Boot nie mam za wiele opcji, niby jest ustawione że z dysku w sumie innej opcji nie widzę, dopiero pod F12 jest tez dysk i tam jak go wybiorę to się ładuje system. Nie wiem kompletnie jak to nastawić.

Podaj dokładny model laptopa i napisz ile ma lat.

Inspiron 5548, 3 lata

Na stałe powinieneś to ustawić w zakładce “Boot” w BIOS, sekunda 57:
https://youtu.be/K_sod0IE3VA?t=57 .
Ustaw dysk na 1 pozycji, potem USB, potem CD (jeśli jest, bo to inny model). Uruchamianie z sieci “Network” lub PXE ustaw na końcu. Potem zapisz zmiany i wyjdź z BIOS. Komputer się zrestartuje i zobaczysz czy ustawienia się zapisały.

Czyli faktycznie chyba powinieneś zacząć od zmiany baterii na płycie, a potem konfiguracja dopiero bios?