Witam, taki komunikat pokazuje mi się po włączeniu komputera. Ktoś coś pomoże?
Brak systemu operacyjnego na dysku, lub bootloader uszkodzony.
I jak się to da naprawić?
Jak wykonuje test diagnostyczny to wszystko jest ok, dysk także.
Jaki tam miałeś system operacyjny? Jeśli Windows, to podłącz nośnik instalacyjny systemu i wybierz narzędzie do naprawy podczas uruchamiania, które powinno przywrócić bootloader.
Win 10, jak mam podłączyć nośnik instalacyjny systemu?
Podłącz pendrive, albo włóż płytę z systemem i wybierz w instalatorze naprawę
W gnieździe USB umieszczasz pendrive z systemem Windows 10™ i uruchamiasz z niego komputer wybierając ten pendrive w tzw. Boot Menu (przycisk F12 po starcie komputera).
Równie dobrze może próbować startować komputer z niewłaściwego dysku… wejdź w BIOS i zobacz co jest w zakładce boot.
Gdyby umarła bateria i zresetowały się ustawienia bios, to nie wskoczyłyby wszystkie dyski podłączone do komputera jako bootowalne?
Ale nie zaszkodzi sprawdzić, tylko to więcej tłumaczenia, niż odesłać do instalatora systemu
Naprawa nie chciała nawet pomoc, wywalało komunikat że nie może, odzyskanie z dysku także nie chciało ruszyć. Zainstalowałem na nowo system, lecz nadal po włączeniu pokazuje mi się ten komunikat, w Boot nie mam za wiele opcji, niby jest ustawione że z dysku w sumie innej opcji nie widzę, dopiero pod F12 jest tez dysk i tam jak go wybiorę to się ładuje system. Nie wiem kompletnie jak to nastawić.
Podaj dokładny model laptopa i napisz ile ma lat.
Inspiron 5548, 3 lata
Na stałe powinieneś to ustawić w zakładce “Boot” w BIOS, sekunda 57:
https://youtu.be/K_sod0IE3VA?t=57 .
Ustaw dysk na 1 pozycji, potem USB, potem CD (jeśli jest, bo to inny model). Uruchamianie z sieci “Network” lub PXE ustaw na końcu. Potem zapisz zmiany i wyjdź z BIOS. Komputer się zrestartuje i zobaczysz czy ustawienia się zapisały.
Czyli faktycznie chyba powinieneś zacząć od zmiany baterii na płycie, a potem konfiguracja dopiero bios?