No midi device available

Witam, czy ma ktoś jakiś pomysł na odtwarzanie midi (karaoke) w windows 7? Kiedy spróbowałem uruchomić midi pojawił się komunikat: “no midi device available”. Mam kartę dźwiękową nvidia hda.

Hej,

A w jakim programie próbowałeś uruchomić pliczek?

Pozdrawiam,

Używam vanbasco i karafuna. O ile pamiętam to w angielskiej wersji karafun2 midi chodzą, ale ten program nie jest po polsku, więc go nie używam - z zasady.

Hej,

Zgadza się - wersja 2 KaraFuna jest tylko w 5 podstawowych językach, polskiego więc brak. Czy możesz pokazać na screenach zakładki z ustawień programu? Chodzi głównie o te, w których można wybrać domyśle urządzenie mapujące MIDI.

Pozdrawiam,

W ustawieniach programu vanbasco mam tylko opcję “urządzenie wyjściowe midi-mapper”. W ustawieniach dźwięku nie ma wielkiego wyboru. W zaś mikserze jest tylko dwa suwaki. Zrzut ekranu z programu karafun i z programu vanbasco

Schowek01.thumb.jpg.c27439b7e868878fba16Schowek02.thumb.jpg.fa88662158ae52538dd4

Hej,

Zamiast głośności głównej możesz wybrać cokolwiek innego czy niestety nie? Na drugin ze screenów zaznacz w polu Reste Mode zamiast Windows pole General Midi i daj Zastosuj. Cokolwiek to zmienia?

Pozdrawiam,

Jest tylko głośność główna :slight_smile:

Hej,

A co z odpowiedzią na drugie pytanie?

Najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej masz zainstalowane? Pochodzą że strony producenta czy aktualizujesz przez Windows Update?

Pozdrawiam,

W drugiej opcji jest tylko “głośność główna” lub “brak”. Sterowniki (wszystkie) aktualizowałem przez program drive booster.

Hej,

Spróbuj więc pobrać sterowniki do zintegrowanej karty dźwiękowej że strony producenta płyty głównej. Jaki to dokładnie model płyty?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Mam sterowniki ze strony producenta - innych nie ma. Jest to laptop hp, procesor i5 itd… Spróbuję jeszcze uruchomić stare sterowniki w płyty recovery, jeżeli dowiem się jak uruchomić recovery drives :slight_smile:

Hej,

A wcześniej MIDI’ki działały czy nie?

Pozdrawiam,

Na poprzednim laptopie tak. Ten mam od kilku tygodni :slight_smile: Więc go jeszcze nie rozpracowałem. 

Hej,

A możesz podać, jak dokładnie widziana jest karta dźwiękowa w menadżerze urządzeń? Tzn. pod jaką nazwą? Może ten układ dźwiękowy nie obsługuje już plików MIDI?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Schowek06.thumb.jpg.2285cdfac275015d6916ok

Hej,

Niestety to niewiele mówi. Możesz w takim razie podać nazwę i producenta płyty głównej? Pomóc w tym może program CPU-Z bądź HWInfo.

Pozdrawiam,

Według HWInfo płyta główna to Hewlett-Packard 3659.

Hej,

Oki, racja, to laptop. Podaj więc jego dokładny model.

Pozdrawiam,

Dimatheus

HP Pavilion dv6-2117sa Entertainment

Hej,

Spróbuj zainstalować sterowniki ze strony producenta: http://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-pavilion-dv6-2100-entertainment-notebook-pc-series/4041735/model/4167796 Przede wszystkim te od dźwięku.

Pozdrawiam,

Dimatheus