Hej. Zastanawiam się nad kupnem Noctua NH-D15S do mojego Ryzena 2700X na AM4. Nie interesuję się za bardzo sprawami hardware, stąd też komputera sam nigdy nie składałem. Niby montaż tego chłodzenia jest banalnie prosty, ale jednak boję się żeby czegoś nie uszkodzić. W Ryzenach podobno łatwo jest pogiąć piny przy wyciąganiu domyślnego chłodzenia.
Czy przy montażu tego chłodzenia zawsze trzeba wymontowywać płytę główną z obudowy? Dałoby się w jakiś sposób zrobić to bez wyciągania tej płyty, czy raczej będzie ekstremalnie trudno?
Montaż nie wygląda na zbyt skomplikowany:
Obejdzie się bez wyjmowania płyty, jeśli tylko w obudowie jest “okno”, przez które widać backplate procesora:
Zdarza się, że cooler mocno “sklei się” z CPU, wtedy przy wyciąganiu potrafi wyjść z socketu razem z chłodzeniem. Dlatego przed operacją wyciągnięcia chłodzenia, warto rozgrzać go jakimś benchmarkiem (15 minut w OCCT wystarczy). A potem przy zdejmowaniu nie ciągnij od razu do góry, tylko przekręć - cooler powinien się odkleić i dać wyjąć bez problemu.
Dzięki za odpowiedź. Obudowa to “Fractal Design Define R6” więc wygląda na to, że ma to “okno”. Jeszcze poczytam / pooglądam i chyba zamówię dziś wieczorem.
Mam to chłodzenie (tylko bez “S”) i obudowę Fractal Define XL.
Montaż jest banalny, bo najpierw przykręca się przednią część “stelażu” dookoła socketu do backplate i dopiero potem radiator do stelażu.
Dołączona pasta termoprzewodząca jest całkiem dobrej jakości, ale nakładaj ostrożnie, bo brudzi jak cholercia.
Radiatora staraj nie łapać się przy krawędziach, bo blaszki szczególnie te na dole potrafią się pod samym ciężarem radiatora i oporem dłoni wygiąć na rogach.
Więcej problemu będziesz mieć z przymocowaniem wentylatora, bo trzeba wyczuwalnie, ale dosyć naciągnąć metalowe klipsy, aby się zatrzasnęły we wnęce (żłobieniu?) na radiatorze.
Będziesz miał w zestawie filtr “silent” - warto zamontować - spora różnica w hałasie przy mocno obciążonym CPU.
Warto dokupić drugi taki sam wentylator o ile nie masz zbyt wysokich kości RAM.
Moja wersja chłodzenia “bez S” (od single) miała odrazu 2 wentylatory.
Robiłem test z jednym i jest spora różnica nie tylko z szybkością schładzania, ale też z utrzymywaniem niskich temperatur przy mniejszych obrotach wentylatorów.
Jednym słowem przy pojedynczym wolniej reaguje temperatura i UEFI wrzuca większe obroty wentylatora przez, co jest bardziej słyszalny niż przy zamontowanych dwóch wentylatorach.
Wersja DH-15 od DH-15S oprócz dodatkowego wentylatora w DH-15 różni się nieco przebudowanym mocowaniem.
W DH-15 przy niektórych płytach gł. i obudowach był problem z wadzeniem blaszek (dolnych) od radiatora.
Poza tym to ta sama konstrukcja tylko z dodatkowym wentylem i filtrem Y łączącym 2 wentylatory w jeden zespół wentylatorów.
I tylko ta cena… za te pieniądze poskusiłbym się na jakieś AIO. Zwłaszcza, że obudowa aż prosi się o montaż takiego chłodzenia
Cena jest zasadna - jakość, kultura pracy, skuteczność i 6-letnia gwarancja producenta. Poza tym kompatybilność z przyszłymi podstawkami socket. Dzięki rozmiarom chłodzi też RAM i parę innych nagrzewających się rzeczy.
… i marketing. Bo nie ma co ukrywać - w świecie chłodzeń CPU jest mnóstwo tańszych konstrukcji, które nie odbiegają od coolerów Noctua. Ale OK. Nie wszyscy muszą jeździć daciami i volkswagenami
Dzięki za odpowiedź.
No właśnie mam wysokie pamięci lgbt (RGB) i przez to interesuję się wersją “S”. Do tego udało mi się ładnie podkręcić opóźnienia w tych pamięciach, więc wolę chłodzenie przystosowane do nich.
Ogólnie już ponad rok męczę się na stockowym wentylatorze i myślę że już pora doinwestować. Te dźwięki z Ryzenowego wentylatora nie podobają mi się.
Ten filtr “silent” to jakaś przejściówka na kabelek, żeby mniejsza moc na wentylator szła? Jeśli tak, to chyba podobne ustawienia można też zrobić w BIOSie Asusa x470. No ale to już zobaczę jak kupię.
Ogólnie najbardziej boję się tego czyszczenia starej pasty z procesora alkoholem izopropylowym i potem nakładania nowej (grizzly). Nie wiem czy przez to że płyta nie będzie wyciągnięta, będę mieć łatwy dostęp… Chyba, że też odłączę kartę graficzną i wyjmę pamięci przed operacją.
Jak rozumiem, kabelek do tego (póki co) jedynego wentylatora, to będzie podłączony w to samo miejsce co obecnie stockowe chłodzenie? Nie pomylę się z montażem podstawki, tak żeby wentylator nie dmuchał w przeciwną stronę obudowy?
Nie pomyślisz się, bo wystarczy patrzeć na zdjęcie na pudełku i zrobisz to poprawnie. Podstawka też nie pozwoli na nieprawidłowy montaż. Dozwolone są tylko 2 kierunki montażu, “w pionie” i
“w poziomie”.
Co do thetmal grizzly to pasta przereklamowana i najczęściej podrabiana na rynku. Dołączona jest super i ewentualnie wybierz coś z tego:
Nie wiem czy podrabiana, stawiam że producent nie przykłada się do kontroli jakości, a te podróbki to po prostu wymówka.
Nie działa jak na ulotce reklamowej… pewnie masz podróbkę
Generalnie nie polecam, w moim przypadku zmarnowałem 30zł na produkt który ledwo udało się rozsmarować na procesorze, a po miesiącu zmienił się w kamień. Dodam również że kupowałem w dość dużym i znanym sklepie z elektroniką (więc raczej nie jest to produkt z niewiadomego źródła).
Dziękuję za pomoc. Udało mi się zamontować
Trochę problemów było, aż wstyd pisać.
Na początku zapomniałem zdjąć plastik z radiatora (zapomniałem, że założyłem go ponownie) i musiałem ponownie rozprowadzać pastę.
Potem okazało się, że jednak w złym kierunku przykręciłem te trzymaki ( ) zamiast ) (.
Reszta jakoś się udała, chociaż ciężko było naciągnąć wentylator przez to, że góra obudowy blokowała.
Na koniec jak już złożyłem, okazało się że zapomniałem podłączyć kabelki od karty graficznej
Ogólnie chodzi cichutko (bez przejściówki).
CPU (Tdie) przy braku obciążenia: 37-41C.
Przy benchmarku na wszystkich rdzeniach (100% obciążenia): 71-73C.
Czy to dużo? Wydaje mi się, ze lepiej w porównaniu do domyślnego chłodzenia gdzie skakało do 85C. Może nałożyłem za mało pasty, hmm…
Co do “Grizzly Kryonaut” to miałem jeszcze stare opakowanie, dlatego dokupiłem nowe (w x-komie).
Pasta na stary / domyślny wentylator była nakładana dokładnie rok temu. Konsystencja była OK (nie kamień, dalej ciut lepka). Jak się okazało, dobrze, ze dokupiłem nową bo troszeczkę brakowało (wcześniej wymieniałem jeszcze u siebie w laptopie itd.).
Wentylator (póki co) jest bardzo cichy, a przy pełnym obciążeniu dźwięk jest bardzo ładny. Ten domyślny to była jakaś masakra. Nie dość, że co chwila skakał do góry to jeszcze nieprzyjemny dźwięk przy pełnym obciążeniu.