Nokia E51 szybki spadek czasu czuwania - dlaczego?

Witam! Jakiś czas temu zauważyłem, że bateria w mojej Nokii E51 zaczęła znacznie krócej trzymać. Kiedyś było to 4 - 5 dni, a teraz mija 2 dzień od pełnego naładowania i znowu będę musiał ładować. Sytuacja ma miejsce od kilkunastu dni. Sposób użytkowania telefonu nie zmienił się, a być może bateria jest jeszcze mniej obciążona. W tle nie mam uruchomionych żadnych nowych programów. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

A jak masz z zasięgiem sieci? Mam tę samą Nokię i podobny problem występuje tylko wówczas gdy jest problem z zasięgiem operatora sieci, gdyż wtedy notorycznie go szuka i wyłapuje i gubi. Jeżeli nie zasięg to raczej z baterią jest coś nie tak, z dnia na dzień aż tak jej wydajność nie spadnie.

Na początek proponuję ściągnąć program Nokia Energy Profiler. Jest darmowy i bez problemu znajdziesz go w Ovi Store. Włącz program, zostaw telefon na chwilę i zobacz ile watów zużywa w stanie gotowości. Dla porównania w Nokii 5800 jest to ok. 0,02W. Jeśli wynik będzie podobny znaczy, że telefon nie zużywa więcej energii niż zwykle i może być to wina baterii. Jeżeli wynik będzie znacząco wyższy to jakiś proces zjada Ci baterię.

Sprawdzałeś to wbudowanym menedżerem zadań czy jakimś bardziej zaawansowanym?

Zacznij od wyłączenia sieci 3-3.5 G. Powinno trochę pomoć. Sprawdź czy nie masz uruchomionych aplikacji w tle :arrow: Przytrzymaj klawisz menu, wyłącza się klawiszem “c”

W domu jest problem z zasięgiem, ale to trwa cały czas, nic nowego. Telefon leży w takim miejscu, gdzie zasięg jest.

W ostatnim czasie raczej nie instalowałem nowych programów, więc uznałem, że wbudowany spokojnie wystarczy.

Teraz sprawdzę poziom zużycia energii tym programem i dam znać, jai będzie wynik.

Aplikacji w tle nie mam włączonych. Sieć 3G mógłbym wyłączyć, ale wcześniej była ona włączona i problemu z baterią nie było.

Instalowałeś ostatnio Garmina?

Sprawdziłem zużycie energii i wydaje się byc ono na przyzwoitym poziomie. Dzisiaj naładowałem baterię do pełna i zobaczymy, ile wytrzyma. Garmina nie instalowałem.