Mam problem. Czytałem już podobny wątek na forum ale niestety nie pomógł mi on. Posiadam Nokią N73. Po flashowaniu przez Nokia Software Updater telefon nie wstał. Problem polega na tym, że nawet on nie chce włączyć wyświetlacza. Po wciśnięciu przycisku Power On nic się nie dzieję. Czytałem porady Krz2k z forum symbianos, o phoenixie opcja Dead USB, postanowiłem tak zrobić, lecz po podłączeniu telefonu pokazuje się na chwile nierozpoznane urządzenie usb, potem znika ten dymek po 2 sekundach (zupełnie jak bym odłączał fona a tego nie robię) i potem znów się pojawia i tak w kółko. Proszę wszystkich o pomoc, pozdrawiam!
Dodam jeszcze, że na tym filmiku który oglądałem: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=mrK2tSAujGI, koledze po podłaczeniu pojawia się Znaleziono nowy sprzęd, Nokia USB Flashing Generic, oraz BB5 Update Agent, < po zainstalowaniu ich rozpoczyna się flashowanie, w moim przypadku stoję na komunikacie nierozpoznanego urządzenia, proszę o pomoc
A nie zawiesił się tobie podczas aktualizacji? Mi sie program zawiesił i musiałem wyjąc telefon- W domu nic nie zdziałasz tylko box ja za e50 placiłem 40 zł ale dawno juz to bylo. Moze teraz taniej.Zobacz czy reguje cos pod ładowarka jak nawet nie drgnie to dam sobie ręke uciąć że tylko Box…Sam tak miałem nic ani nie drgnął tylko pod kompem cos sie wyswietliło na monitorze komputera (ale nie pamietam co bo juz dawno to bylo)Na wyswietlaczu nic nie mialem pomogł tylko serwis.
Pewnie nie dokonczyłeś aktualizacji softu , zasada jest że aktualizując soft należy być pewnym kabla jak i styków że nie rozłączy samoczynnie , nie dotykać kabla , wyłączyć programy antywirusowe i fireewale bo w każdej chwili może przerwać aktualizacje , no ale już za późno na pouczanie , serwis/komis i “box”
Ale spokojnie moją E50 to w 10 minut na boxie postawili więc z twoją nokią bedzie podobnie. Z symbianem jeśli nie ma takiej potrzeby radzę nie eksperymentować to nie jest Windows Mobile że 90% napraw softu wykonasz w domu za pomocą zwykłego kabla. Po moim zdarzeniu nauczyłem się że w Nokii jeśli wszystko dobrze chodzi w sofcie to za nic nie będe aktualizował. Postawienie go to w granicach 40 zł jak pisalem, teraz może i taniej bo swoją już dawno robiłem
Przecież aktualizacja jest nawet zalecana przez producenta. Aktualizowałem N82 dwa razy i zawsze wyskakiwało, że telefon jest odłączony po 2-3 razy. Zrobiłem co pisało w NSU i wszystko śmiga. Zrób hard format - przy wyłączonym telefonie wciśnij naraz 3+*+zieloną słuchawkę+włącznik na górze telefonu i poczekaj ok.3 sekundy. Spróbuj jeszcze zainstalować stery do kabla i wtedy próbuj opcji Dead USB.
A dopiero później okazuje się że nowsze oprogramowanie zawiera więcej bugów niż poprzednie (już nieraz tak było ze strony noki) a powrót do starego softu to już nie takie proste , popieram piła19 jak wszystko chula to nie ma co zmieniać.
Bedzie pisać w komputerze że go wykrywa ale pod kompem nic nie zrobisz. Zadziała dopiero BOX. Chodziło mi o to że jak wszystko działa, telefon nie gubi zasięgu itp. To nie ma co grzebac w systemie a już wogole jak masz po gwarancji. Lepiej zostawić tak jak dziala. A jak masz na gwarancji to idz zanieś do seriwsu nokii i powiedz ze po aktualizacji telefon juz nie wstał.Wtedy uwzględnią gwarancje. Ale osobiście bym zapłacił, 10 minut i masz zrobione. Szkoda tracić nerwy przy kompie.
Dobrze ale wystarczy mieć zabrudzone/zakurzone styki od komórki,kabla i już nie masz pewności że taka aktualizacja przebiegnie pomyślnie. Czasem nawet nagły skok napięcia w USB spowoduje że te flaszowanie się nie powiedzie. Więc dlatego jestem zdania że jak wszystko działa i jest OK to nie ma potrzeby wgrywania nowego firmware.
U mnie po nieudanej aktualizacji E50 wcale się nie włączała. Nie reagowała na NIC poprostu trup ale po podłączeniu do komputera cos tam zaczął go wykrywać ale nic nie zrobisz pod kompem. Przerabiałem to już z E50. Tyle co się w internecie naczytałem ale nic nie działało. Zaniosłem do serwisu gościu podłączył pod BOX 10 minut i telefon był jak nowy Szkoda nerwów tracić. Później dopiero doszedłem że instalowałem oprogramowanie do obsługi Nokii i nie zrestartowałem komputera a pisało żebym go zrestartować. Nie wiem ale wydaje mi się że w moim przypadku to właśnie było przyczyną nieudanej aktualizacji mojej E50…