Nokia N73 zmiana obsługi znaków ną uproszczoną obsługę


(system) #1

Witam,

Posiadam telefon Nokia N73 i gdy się pisze SMS z polskimi z polskimi znakami wtedy długość jednego wynosi 66 znaków. Zauważyłem że jak wejdę w nową wiadomość > opcję i zmienię ustawienia kodowania znaków z pełnej obsługi na obsługę uproszczoną wtedy mam normalnie 160 znaków w pojedynczym SMSie. Prosiłbym o informację czy można w tym telefonie zmienić jakoś na stałe to kodowanie znaków tak aby nie trzeba było zawsze przed rozpoczęciem pisania nowej wiadomości tego robić a co za tym idzie nie było by problemu z ilością znaków w jednym SMSie bo 66 a 160 robi różnicę na rachunku. Wiem że można pisać standardowo nie używając słownika t9 i będzie ok ale wtedy ile czasu zajęło by napisanie wiadomości.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam


(Zbych ) #2

Poszukaj na www.symbianos.pl programów które likwidują polskie "literki" w wyrazach słownika T9 z tego co się oriętuje jest co najmniej kilka takich aplikacji. Nie napiszę nazw tych aplikacji bo nie interesowało mnie nigdy pisanie przy pomocy T9 więc mogłem spokojnie pomijać te literki , ale przeglądając symbianosa nieraz natrafiłem na aplikacje usówające polskie "literki" ze słów.


(skrzek) #3

jeden z takich programów nazywał się np Nasms ale nie był darmowy jesli dobrze pamiętam,

pozatym to napewno można jakoś ustawić w opcjach, ale nie potrafię już teraz powiedzieć - telefonu z symbianem nie miałem ... z 5 lat??


(janki111) #4

ja posiadam n73 i nie mam najmniejszego problemu z polskimi literami. wchodzisz po prostu w wiadomosci-> ustawienia-> wiadomosci sms-> kodowanie znakow -> uproszczona obsluga

i nie musisz za kazdym razem tego robic tylko ten jeden raz


(system) #5

hanki111 właśnie tak robię ale muszę za każdym razem nie da się tylko raz u mnie niestety. Jak wyjdę z menu tworzenia wiadomości to muszę od nowa przestawiać tą opcję


(janki111) #6

po pierwsze to janki111 :D:D

to moze sprobuj sofcika przeinstalowac na nowego bo ja tak mam od nowosci nic nie zmienialem wiec cos moze masz skipciane w sofcie


(Bartek Niewinski) #7

w mojej e65 po zaktualizowaniu softu problem zniknął. Wrzuć nowy sofcik