Nokia n78 a formatowanie baterii?

Witam.Zakupiłem ostatnio nokie n78 i tu mam pytanie a więc czy jest konieczne formatowanie(formowanie) baterii w tymże modelu?

1. Jeśli już to baterie się formuje a nie formatuje

2. Co na ten temat napisał producent w instrukcji obsługi telefonu? Jeśli nic nie napisał to robisz tak jak Ci wygodnie, jeśli napisał to robisz tak jak zaleca producent.

Tylko ,że ja mam instrukcję w języku niemieckim więc dużo nie wyczytam:)

5,5 sekundy szukania: http://nds1.nokia.com/phones/files/guid … _UG_pl.pdf

To ten model? :wink: No i nie wiem w jakim języku szukasz, skoro po polsku nie umiałeś sam znaleźć

W tej instrukcji nie ma nic o formowaniu baterii.A więc mam tego nie robic?

Masz robić to do czego służy ten telefon - użytkować go i ładować wtedy gdy uznasz to za stosowne/potrzebne.

Było setki razy. Nie formujesz baterii.

Nowe typy baterii oprócz polimerowych (te nie posiadają żadnego efektu pamięci) posiadają bardzo mały efekt pamięci więc nie zaszkodzi uformować baterie będzie ona o jakieś 10% dłużej trzymać “energie” niż bateria nie uformowana , baterie litowo-jonowe można doładowywać w każdej chwili nie jest konieczne czekanie na jej wyczerpanie , aczkolwiek z własnego doświadczenia wiem że takie doładowanie nie całkiem rozładowanej baterii powoduje znaczne szybsze jej wyczerpanie i również skraca jej żywotność (baterie wytrzymują około 500-1000 cykli ładowań) przynajmniej raz na miesiąc należy doprowadzić do “całkowitego” (aż telefon nie zacznie pikać) rozładowania baterii i pełnego jej naładowania , to są wyłącznie moje sposoby na utrzymanie baterii w formie przez długi okres i to skuteczne sposoby bo przez około 3 lata urzytkowania mogę powiedzić że bateria jest równie w dobrej formie jak nowa, nie polecam również stosowania ładowarek firm no-name nawet tych które są niby przystosowane do danego modelu , potrafią bardzo szybko “zniszczyć” baterie.

Nie słuchaj bzdur typu ładowanie 12h itd. Rozładowujesz baterię aż telefon padnie i ładujesz te ~3h aż wskaźnik przestanie mrygać. Zauważ, że ładowarka staje się zimna. I tak z 5 ładowań.

to czy ma ładować z 12h (te pierwsze przynajmniej 3 cykle) czy max 3h wyłacznie zależy od typu ładowarki sieciowej , szybkie ładowarki sieciowe które ładują baterie w niespełana godzine to na takie ładowarce należy ładować max 3 godziny (te 3 cykle) wolne ładowarki to może nie 12 h ale przynajmniej 8 godzin , to czy posiadasz szybką ładowarke poznasz po czasie ładowania do pełnego stanu czy to wskaźnik na ładowarce zmeni kolor czy telefon zasygnalizuje pełne naładowanie.

Było setki razy. Baterii się nie formuje od czasu jak pojawiły się baterie Niklowo-Wodorkowe. Po raz n-ty odsyłam do specjalistycznych źródeł

http://www.batteryuniversity.com

Dziękuję wszystkim za pomoc.Zapytałem się bo w internecie były dośc ,że tak powiem podzielone opinie na ten temat.

ogólnie to nowych baterii litowo-jonowych się nie formuje. A baterie litowo-polimerowe posiadają zabezpiecznia przed przeładowaniem dlatego trzymanie na siłę te 12h jest wielką pomyłką.