Witam, mam następujący problem a mianowicie mam notebooka z oryginalnym WINDOWS 7 Starter i dzisiaj postanowiłem że zainstaluje zwykłego XP z myślą że będzie lepiej działał. Z racji że nie mam odtwarzacza CD musiałem zrobić botowalnego pendrive. Gdy już zainstalowałem na pendrive Windowsa i podłączyłem do laptopa żeby instalować to nie było żadnych partycji oprócz jednej jako pendrive. No to do Windowsa dograłem pliki SATA żeby odczytało mi dysk przy instalacji. Wróciłem do ponownej instalacji i gdy w trakcie Windows skopiował sobie wszystkie pliki komputer miał się uruchomić ponownie. Uruchomił się i pokazał się następujący komunikat: “Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu z wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżkę oraz dysk. Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.” Dodam że zainstalowałem go na innej partycji którą przeznaczyłem na ten system. I problem teraz polega też na tym że ten sam komunikat wyskakuje również gdy próbuję uruchomić partycje RECOVERY. Więc nawet nie mogę przywrócić poprzedniego Windowsa. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli pominąłem coś w opisie to proszę pisać.
Partycja Recovery zajmowala 18 gb wiec ciezko na pendrive skopiowac. nie za bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi bo sie na tym tak dobrze nie znam ale może będe miał instalke windows 7 starter to zainstaluje z pendrive. Tylko jakim sposobem? przez program WinToFlash czy UltraISO? czy może jeszcze jakimś innym?
Partycja mogła mieć 180 GB, wystarczy utworzyć obraz znajdujących się tam plików, czyli utworzyć .iso Gdyby instalacja Win 7 napotkała przeszkodę, przywróć ustawienia fabryczne-domyślne BIOS-u.
Udało mi się wraz z kolegą rozwiązać ten problem. Mam notebooka HP Mini 210 4160ew.
Miałem bardzo podobnie jak wy, nie mogłem zainstalować Windows XP na Windows 7 Starter… Pliki się ładowały, czarna migająca kreska, restart kompa itp… Dodam tylko że próbowałem to wszystko przy użyciu zewnętrznego odtwarzacza płyt CD/DVD z oryginalnej płyty XP. Ale uparłem się, że muszę zainstalować XP’ka, bo siódemka strasznie muli… W BIOSie też nic nie dało się zrobić, bo jest bardzo okrojony.
Pogadałem z bardzo dobrym znajomym informatykiem, walczył z tematem 3 dni, zmienił pliki SATA na IDE, szukał sterowników pasujących pod laptopa (co okazało się być najtrudniejsze, bo oficjalnie takich sterowników nie ma. Więc ściągał różne, nagrywał płytę i próbował instalować… I tak do skutku…) Przy 43 nagraniu się udało… Wszystko śmiga jak ta lala. Wkładam płytkę i instaluję XP bez oporów.
Posiadam płytę instalacyjną Windows XP ze sterownikami i plikami IDE, pasującą pod notebooki HP Mini 210 Dodatkowo jest na niej cały pakiet Microsoft Office itd. Wystarczy ją włożyć do zewnętrznego napędu (jeśli się go posiada) i zainstalować system. Można też płytę zgrać na Pendrive i instalować przy jego użyciu.
Oczywiście koledze-informatykowi musiałem słono za tą zabawę zapłacić (choćby za te 42 stracone płyty), mimo że kumpel to też musi coś jeść
Płytą z każdym chętnym za niewielką wdzięczność się oczywiście podzielę, bo wiem jak uciążliwy jest to problem, tym bardziej, że wielu ‘’fachowców’’ uważa, że nie da się tego rozwiązać…