Notebook na studia ;)

Cześć!

Studiuję na Politechnice, wydział Budownictwo. Mam do Was ogromną prośbę - pomóżcie mi wybrać coś odpowiedniego i trwałego do pracy, internetu, no i oczywiście czasem do zabawy.

Fundusze: 1200 złotych

1) Tablet czy Notebook?

2) Jakie konkretnie pozycje polecicie (Wasze typy)?

3) W internecie znalazłem kilka modeli, który polecicie, który jest najlepszy?

• Asus 1215B

• Samsung NC110

• ASUS Eee PC 1015BX

• ACER Aspire ONE 722

• Acer Aspire ONE D257

Jeszcze raz proszę o pomoc,

pozdrawiam!

Moim zdaniem do 1200 zł, to laptopa nie kupisz dobrego… Powiem inaczej - nie opłaca się kupować laptopów poniżej 2000 zł

Po prostu system nie będzie wyrabiał nawet z prostymi rzeczami jak w miarę szybki start czy uruchamianie jakichś programów.

Wiem to z doświadczenia, kiedyś dostałem lapka za 1500 zł i sprzedałem go po 2 tygodniach, po prostu nie szło

na takim czymś pracować. Polecam Ci tableta, za 1200 zł można coś naprawdę dobrego kupić.

Mój kolega dostał na urodziny ostatnio Samsung Galaxy Tab, mówi że mu się podoba, sam z niego przez chwilę

korzystałem i jest na prawdę fajnie. W razie czego to możesz wziąć też Huawei Ideos S7, z tego co

czytałem to jest dobrym modelem.

@DOWN

A no nie przyuważyłem, muszę uważniej wszystko czytać i oglądać :smiley:

danni1100 - nie wiem, czy zauważyłeś, jaki sprzęt został podany - są to same NETbooki, a nie NOTEbooki, więc kwestia działania jest tutaj nieco inna, bo i komponenty są zgoła inne, niż w klasycznym laptopie. Tutaj wystarczy w spokoju 2 GB RAM, a nawet 1 GB, jak za dużo nie chce się na raz robić i grać w nie wiadomo co (nie oszukujmy się, na netbooku cudów nie zdziałasz), a do tego będzie długo działał na baterii.

A na studiach nie będziesz korzystać z jakiś programów inżynierskich? Jeśli tak, to radziłbym Ci jednak zainwestować większą gotówkę. Ja na studiach korzystałem z malutkiego Asusa EeePC901. W zupełności mi wystarczał do prac biurowych, przeglądania internetu i do grania w Warmux’a na nudnych wykładach. :smiley:

Określ dokładnie:

• jaka praca,

• jaka rozrywka.

Ojj zupełnie nie tak. Po 1) to koledze nevermore17 chodzi chyba o NETbooka (9"-12" matryca, brak napędu optycznego itd.) a nie NOTEbooka (zwanego laptopem) wnioskuje po propozycjach i po budżecie. (o własnie gdy pisze tego posta kolega Hitm3n to zauważył też :wink:

za to z kolega danni1100 nie mogę się zgodzić ponieważ zdecydowanie do 2000 zl da sie kupic komputer (laptop) bardzo przyzwoity(oczywiście jak na tą cene i klase) - obecnie w latopach do 2 tys standard jest procesor i3 grafika dedykowana i 4gb ram = taki sprzęt jest dużo za mocny dla przeciętnych użytkowników tej klasy sprzętu = wszystkie programy chodzą bardzo płynie ( oczywiście nie dla profesjonalistów ze stajni np. adobe czy nowe gry ale to zupełnie inna liga więc nie ma to znaczenia).

c do netbooków dla nevermore17 - powiem tak szukaj: matryca ~12" bardzo wygodna a co do bebechów - AMD Brazos i 4 gb ram :wink: a co do reszty to według preferencji ew. zamiast amd - ION2 ale jest mniej wydajny i chyba droższy (jeżeli nie wiesz co to za platformy to poczytaj w necie dużo pisania :P)

ja bym ci radził tak wejdź na allegro w dział “netbooki” i wpisz w wyszukiwarkę “amd” i popatrz co cię interesuje. pamiętaj o 2 rzeczach żeby patrzeć na sprzedawce i kupować w sprawdzonych sklepach np. x-kom.pl a po drugie patrz czy netbook konkretny ma system bo wiele sprzedaj bez…

P.S

codziennie na zajęciach do sprzętu tej klasy podłączamy 2 pady i gramy w np. fifie więc pobawić sie też da :wink:

Pozdrawiam

Politechnika - Budownictwo Oznacza to korzystanie z jakichś programów lepszych niż excel…

Tak ale nie w cenie 1200 zł na netbooku kolego :wink:

Zresztą od tego ma pracownie

Pozdrawiam

Jednak i3 to nie jest coś co ledwo excela ciągnie, jest to całkiem przyzwoity procek. A karta graficzna nie wiadomo jaka tu nie jest potrzebna. Nie potrzeba najmocniejszego i7 żeby to przyzwoicie działało.