Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że szukałem w sieci rozwiązania mojego problemu. Co prawda są podobne przypadki ale nie mogę znaleźć przyczyny i sposobu na naprawę w moim przypadku.
Do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem laptopa ASUS K53SV. Dostałem z nim od poprzedniego właściciela 4 płyty DVD z plikami recovery. Postanowiłem ich użyć kilka dni temu. Cały proces przebiegł prawidłowo łącznie z komunikatem końcowym. Później było ponowne uruchomienie. Przy uruchamianiu ukazuje się ekran z “ASUS” a po nim czarny ekran z migającą białą kreską w lewym górnym rogu. Po zainstalowaniu Windowsa 7 HP 64 bit z płyty dzieje się dokładnie tak samo - instalacja przebiega poprawnie a po ponownym uruchomieniu kreseczka ;/
Bardzo proszę o pomoc wszystkich mądrzejszych ode mnie. Próbowałem zmieniać ustawienia w BIOS i przywracać ustawienia standardowe. Jaki może być tego powód? Może lekarstwem będzie aktualizacja BIOS? Albo to wina nieprawidłowej kopii (recovery)? Tylko dlaczego nie pomaga instalacja z płyty?
Dzięki wielkie za tak szybką pomoc. Jest jakaś nadzieja dla mnie
A więc tak: wiadomość tą piszę z Ubuntu. Przeprowadziłem najpierw test pamięci - obie kości są w porządku - jeszcze raz dzięki za linki! Zrobiłem instalację z pendrive wraz z formatowaniem całego dysku twardego (łącznie z partycją recovery). Wcześniej bałem się usuwać partycji recovery.
nie ma co się co bać usuwać recovery, systemy normalne (nie recovery) nie mają dodatków producenta, system szybciej działa, użytkownik jest bardziej zadowolony
Kolejność instalacji sterowników: najpierw chipset a potem reszta.
Na koniec wejdź do Menedżera urządzeń (Start - wszystkie programy - akcesoria - uruchom - devmgmt.msc) i zobacz czy nie ma żadnych żółtych pytajników (może oznaczać brak zainstalowanego sterownika). Jeżeli nie będzie żadnych pozycji z żółtymi pytajnikami - wszystkie sterowniki są zainstalowane. Jeżeli będą pozycje z żółtymi pytajnikami, to trzeba będzie poszukać sterowników: sterowniki-windows-7do-karty-sieciowej-t508073.html#p3191454
Jeżeli chcesz mieć coś na wzór kopii recovery, ale bez śmieciowych dodatków producenta laptopa, to zobacz np. Paragon. To działa w ten sposób, że instalujesz i konfigurujesz system, ze sterownikami, ze wszystkim co chcesz, potem robisz kopię, a potem - w razie potrzeby - możesz przywrócić.