Notebook nie uruchamia systemu po instalacji/ recovery ASUS

Witam wszystkich!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że szukałem w sieci rozwiązania mojego problemu. Co prawda są podobne przypadki ale nie mogę znaleźć przyczyny i sposobu na naprawę w moim przypadku.

Do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem laptopa ASUS K53SV. Dostałem z nim od poprzedniego właściciela 4 płyty DVD z plikami recovery. Postanowiłem ich użyć kilka dni temu. Cały proces przebiegł prawidłowo łącznie z komunikatem końcowym. Później było ponowne uruchomienie. Przy uruchamianiu ukazuje się ekran z “ASUS” a po nim czarny ekran z migającą białą kreską w lewym górnym rogu. Po zainstalowaniu Windowsa 7 HP 64 bit z płyty dzieje się dokładnie tak samo - instalacja przebiega poprawnie a po ponownym uruchomieniu kreseczka ;/

Bardzo proszę o pomoc wszystkich mądrzejszych ode mnie. Próbowałem zmieniać ustawienia w BIOS i przywracać ustawienia standardowe. Jaki może być tego powód? Może lekarstwem będzie aktualizacja BIOS? Albo to wina nieprawidłowej kopii (recovery)? Tylko dlaczego nie pomaga instalacja z płyty?

Z góry dziękuję za każdą pomocną informację :slight_smile:

Spróbuj zainstalować np. Ubuntu i zobacz jak będzie.

Spróbuj zainstalować wersję 32bit.

Potestuj sprzęt, zwłaszcza pamięć - pkt 7 komputer-sie-wylacza-t498828.html#p3137602

Dzięki wielkie za tak szybką pomoc. Jest jakaś nadzieja dla mnie :slight_smile:

A więc tak: wiadomość tą piszę z Ubuntu. Przeprowadziłem najpierw test pamięci - obie kości są w porządku - jeszcze raz dzięki za linki! Zrobiłem instalację z pendrive wraz z formatowaniem całego dysku twardego (łącznie z partycją recovery). Wcześniej bałem się usuwać partycji recovery.

Teraz biorę się za instalację Windows 7.

Mam nadzieję, że Wszyscy Święci wybaczą mi to :stuck_out_tongue:

Zobacz jeszcze to zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html

nie ma co się co bać usuwać recovery, systemy normalne (nie recovery) nie mają dodatków producenta, system szybciej działa, użytkownik jest bardziej zadowolony :slight_smile:

Problem z instalacją Windowsa zniknął po całkowitym formacie dysku i utworzeniu nowych partycji. Jeszcze muszę się uporać z instalacją sterowników.

Jeszcze raz dzięki za te artykuły - bardzo się przydają.

Sterowniki znajdziesz tutaj http://pl.asus.com/Notebooks/Versatile_ … /#download

Upewnij się co do typu systemu.

W jaki sposób sprawdzić czy posiadamy zainstalowany system 32 czy 64-bitowy?

1. Start - prawy przycisk myszy na Komputer - Właściwości

http://images44.fotosik.pl/406/acaa34aed633b7d3.jpg

1. W oknie, które zostanie otwarte interesuje Cię pozycja Typ systemu

http://vpx.pl/i/2012/06/17/P0MJI.png

Kolejność instalacji sterowników: najpierw chipset a potem reszta.

Na koniec wejdź do Menedżera urządzeń (Start - wszystkie programy - akcesoria - uruchom - devmgmt.msc) i zobacz czy nie ma żadnych żółtych pytajników (może oznaczać brak zainstalowanego sterownika). Jeżeli nie będzie żadnych pozycji z żółtymi pytajnikami - wszystkie sterowniki są zainstalowane. Jeżeli będą pozycje z żółtymi pytajnikami, to trzeba będzie poszukać sterowników: sterowniki-windows-7do-karty-sieciowej-t508073.html#p3191454

Jeżeli chcesz mieć coś na wzór kopii recovery, ale bez śmieciowych dodatków producenta laptopa, to zobacz np. Paragon. To działa w ten sposób, że instalujesz i konfigurujesz system, ze sterownikami, ze wszystkim co chcesz, potem robisz kopię, a potem - w razie potrzeby - możesz przywrócić.

Inne propozycje: jak-poprawnie-wykonac-backup-systemu-t504147.html?hilit=paragon program-tworzenia-backupu-jednym-pliku-t508423.html

Nie ma za co.

Pozdrawiam.