Notebook/Ultrabook do 6 tysięcy

Hey,
Obecnie jestem posiadaczem MacbookAir Early 2014 (256GB SSD. 4GB RAM). Ogólnie kocham go i OSX. Użytkuję do przeglądania internetu, YouTube, streaming, Spotify, dokumenty. Czyli w miarę te rzeczy, do których się nadaje. Ale mam problemy trzy:

• Safari w połączeniu z YouTube to porażka, tnie. Nie mam pojęcia dlaczego. Próbowałem wszystkiego.
  • Drugą, ważniejszą kwestią jest niemożność grania. W co? Głównie starsze gry(gdyby nie to, szedłbym w Apple), na czele z Warcraft 3. W Planach Wiedźmin 1 i 2. Ale ogólnie nie planuję by nowy sprzęt był dla mnie 100% gaming, bo głównie, 99% czasu to treści internetowe. Bez edycji (raz montowałem video na Air, myślałem że wybuchnie, ale się udało jakimś cudem :D) jakichkolwiek.
  • Aaa no i w związku z oglądaniem wielu rzeczy na Netflix/YouTube, przyznam że irytuje mnie rozdzielczość. FHD teraz minimum.

Boję się nieco Windows’a (OSX rozpieścił przez ostatnie lata, skróty klawiszowe, szybkość, gładzik, lekkość), ale wiem że muszę. Jasne, zastanawiam się nad czymś od Apple’a. Możliwe że jakiś Macbook Pro starszy, ale wiem że za tą samą cenę dostanę lepszy technicznie sprzęt od innych producentów. I to kusi.
Ekran myślę 15 cali. Z racji postępu, te 15 cali powinno być w wymiarach mojego 13-calowego maca. Gładzik pośrodku – to najlepsze rozwiązanie.
A dlaczego nie szukam 100% do grania? Od tego jest i będzie Playstation. Dlatego zakup laptopowej cegły mnie przeraża. On musi być bez problemu do położenia na kolano. Budżet max 5k-6k.
Miejsce zakupu? Prawdopodobnie Kanada stacjonarnie. Bo taniej. Chyba że magicznie, Polska okaże się lepszym wyborem. Ewentualnie Chiny.

Moje rozważania:

1.   Huawei Matebook X Pro – no wydaje się że sprzęt idealny. W Kanadzie ledwo dostępny. Ale poza tym cudowny wyświetlacz, i ogólna przyjemność z użytkowania. Chociaż czytałem o problemach z trackpadem, szybkością, throtlingiem. Co gorsza, lepsza wersja 2019, jest tylko dostępna w Chinach… no za cenę w standardzie, sporą. Może zakup przy jakichś promocjach byłby opłacalny. Ale realistycznie wersja 2018 bardziej osiągalna. Lubię to że kamerka ukryta. Oraz czytnik we włączniku. Ale jak to bywa, opinie na necie są różne(wiatraki głośne?). Jednak ze wszystkich sprzętów, chyba najbliżej mu do macbook’a. A przy tym więcej możliwości, i wyświetlacz…

2.   Mi Notebook Pro 2019 Enhanced Edition – lubię Xiaomi, a ten sprzęt wydaje się zamiennikiem dla tego wyżej. Gorszy (prawdopodobnie?) wyświetlacz, ale poza tym również bardzo fajny. Nie wiem czy ma jakieś serwisowe problemy… ale tyle technologii chłodzących tam zastosowali że chyba do codziennej pracy powinien być miłym i przyjemnym sprzętem.

3.   Któryś Dell XPS 13(15?) – niby obudowa się wyciera. Milion wersji. Drogie.

4.   MSI GL65 – ciężki, ekran tylko FHD ale 120 Hz (to musi być piękne, fajne?). Gamingowy…więc nie wiem czy nie będzie uwierać na co dzień;/

5.   Acer Nitro 7 – dobre to? Ciężkie na pewno. Jak serwis?

6.   Asus TUF Gaming X505DV – wielka niewiadoma. 16 GB, AMD… do gier się może nadać. Szkoda że ekran tylko FHD bez wodotrysków.

7.   Lenovo Legion Y540-15 – ciężki, gaming. To samo co wyżej.

8.   Coś innego?

PS. Nie chcę HP – złe doświadczenia. Wiem że HP mi się zepsuje szybciej niż cokolwiek innego.
Byłbym wdzięczny za nowe propozycje i mniej więcej ułożenie listy top 3, sprzętów dla mnie.

PS2. Czy obecnie na jakimkolwiek sprzęcie mobilnym z Windows można uzyskać tą samą (lub większą) przyjemność z konsumpcji treści internetowych co na Macbook? Działanie gładzika, gesty, skróty od zamykania… czy też zrzutów ekranu i szybka edycja. Jak tam teraz stoi rozwój Windowsa pod tym kątem? Mógłbym wgrać Linux i cieszyć się z prędkości ale… 2x próbowałem Linux’a i zawsze miał życiowe problemy ze sobą. I raczej bym sobie wtedy nie pograł :smiley: Oczywiście myślę nad hackinoshem… ale czy taka zabawa ma sens? Lubię się bawić softem, ale do godziny czasu hehe :wink:

Ja bym brał numer 6. Asus jest spoko, ma wiele moich znajomych nawet na AMD APU FM2+ i są zadowoleni.

To zacznę tak. Wg mnie Windows + Hackintosh jeśli nie znajdziesz pod Windą odpowiednio dobrej przeglądarki, którą pykniesz gestami.
Wg mnie jak chcesz pograć czasem to ekran raczej 15 cali bo inaczej oczopląs.
Daję do wyboru dwa zakresy cenowe, obydwa wystarczą do dowolnego tytułu na płynny FPS (Red Dead Redemption 2 podniósł ostatnio trochę poprzeczkę).
https://www.x-kom.pl/comparison/523100,509260,519151
3 fajne laptopy do przeglądnięcia.

Tutaj to samo w mocniejszej konfiguracji, ale Wg mnie będzie się to grzało jak piec i bez podstawki lub odsłoniętych kratek od spodu będzie piekło przy graniu.
https://www.x-kom.pl/comparison/507219,513933

Jeśli typowo mobilny, to zgodnie z Twoimi potrzebami wystarczy jeden z tych.
https://www.x-kom.pl/comparison/515804,495294

Dzięki chłopaki za odpowiedź :wink:
Właśnie się zastanawiam - jak to te AMD wypada w lapkach? Mało sprzętu na rynku, stosunkowo.

@panicagaming
Właśnie boję się że hackintosh będzie trudną zabawą. Nie to co postawienie linuxa :smiley: Na początku mega wierzę że Windows da się lubić… Może kiedyś pokochać.
Tak, 15 cali to właśnie chyba mój cel - zważywszy na wymiary (muszę je jeszcze przyrównać do Air)
Pytanie - 120 Hz w laptopie coś daje? Kiedy? Słyszałem zalety tego na OnePlus - ale czy na Windows sie w tym zakocham? :wink:

Dzięki za te 3 zestawy, no i:

1. Same kopiuj/wklej. Zero oryginalności wśród tych producentów. ASUS i MSI mają lepsze odświeżanie. Tutaj musiałbym je wszystkie wymacać, bo w ciemno to ciężko wybrać jak one takie same. Lenovo kanciasto wygląda. Asus brzydki. MSI wygląda najnormalniej…chyba :wink:
  2. Mówisz że ten procek + ta karta będą się wspólnie grzać? W każdym scenariuszu? No chyba nie…Zastanawiam się czy w tym przypadku, w MSI, słabsza karta nie będzie dobrze wpływać na ciepło i baterię w czasie internetowania? :slight_smile: Chyba że Lenovo też ma jakąś słabszą?
  3. Mobilki - no te 20 GB to mnie zaskoczyło :smiley: Niby masz rację. Ale ciekawe jak wypadają w realnym porównaniu z Mac Air… Te gejmingowe mają tyle wodotrysków + grubsze, więc chociaż to boli - wiem że sumarycznie mniej się będą grzać.

AMD są obecnie minimalnie słabsze od swoich odpowiedników Intela. Czyli R5 podobne do i5, R7 do i7.
Co do hackintosha, wierzę że będzie zbędny. Powinieneś dać radę się zgrać z którąś przeglądarką, pewnie będziesz musiał kilka przetestować.
120Hz jest jak najbardziej fajne, ale oczywiście będąc świadomym, że daje to tyle samo co na monitorze komputerowym. Efekt jest wtedy jeśli odtwarzasz lub grasz w coś co ma wygenerowane te ponad 100 FPS. Kwestia jest taka, że chcąc wysokie ustawienia w grach by ładnie wyglądały (czytaj - w miarę nowych grach) to nie będzie tych FPS aż tak dużo, w starszych lub grach taktycznych turowych pewnie spoko.
Co do konkretnego modelu się jeszcze nie wypowiadam, poczekajmy co zaproponują inni.
@Gajwer @anon7248146 podrzucicie coś od siebie?

Ciężko mi coś zaproponować, w sumie wiele już podpowiedziałeś. Powiem tylko, że też mam dylemat, czy lepsza dla autora właśnie mobilność z mx250, czy jednak wydajność do gier?.

Fajnie gdyby autor zobaczy o ikreślił się czego potrzebuje:)

Niestety te odpowiedniki AMD procesorów (r5 czy r7) nie do końca są równoważne z i5H czy i7H.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-8300H-vs-AMD-Ryzen-7-3750H/m425634vsm786211
Dalej intele są wydajniejsze, choć do grafik typu GTX1650 czy nawet GTX1660ti wystarczają.

Z zaproponowanych w pierwszym poście czy też wyżej przez użytkowników, wybrałbym Lenovo y540. Jeżeli patrzymy na wydajność
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/960/Win10X GTX1660Ti

W przypadku mobilność dostaniesz maksymalnie MX250, jeżeli mówimy o modelach poniżej 15 cali.
Ewentualnie mobilna 15-stka z wagą poniżej 2 kg, wtedy będzie wydajniejsza karta graficzna.
ASUS VivoBook 15 X571GT i5-9300H/16GB/512/Win10 GTX1650
Liczyć się trzeba, że w takich obudowach pod obciążeniem będzie wyższa tempratura.

Aby nie rezygnować z gier z modeli 14-calowych.
Dell Vostro 5490 i7-10510U/16GB/256/Win10P ALU MX250 - podobny model do zaproponowanego wcześniej, z tym że jest to wersja Vostro. Czyli biznesowa co za tym idzie, lepsze wykonanie i gwarancja. Tylko również róźnie cena.
ASUS ZenBook 14 UX434FLC i5-10210U/16GB/512/Win10 - znana seria Ultrabooków.
Obie konfiguracje z procesorami 10 generacji.

Jeżeli jakieś propozycje, to musisz raczej określić, w którą stronę bardziej się kierujesz.

Fakt. Liczb nie oszukasz. Lecz z drugiej strony czy ta intelowska wydajność warta jest dopłaty. Bo moim zdaniem nie.

Tutaj zaczyna się kolejne koło. Zależy od zastosowania budżetu.

Zgadza się. Na moje jednak ta przewaga intelowskiej wydajności w stosunku do Ryzena jest nie warta dopłaty. Przynajmniej na dzień dzisiejszy.

@sidkwa No ja właśnie, czytając na głównej DP parę newsów o tym jak to Intel przez te luki ssie, a że AMD mniej obciążone… ciągnie w ich stronę. Ale to oczywiście zależy wszystko czy zysk budżetowy byłby tego wart. Zresztą, te sprzęty w ogóle istnieją na rynku? Jest jakikolwiek warty polecenia lapek z AMD? Mobilny. Bo zapewne do grania, żadnego nie znajdziemy :smiley:

Dzięki @Gajwer za kolejne propozycje, naprawdę pomocne. Gry w jakie chcę zagrać, to:

• Wiedźmin 1 i 2. Mam je w bibliotece, a dotychczas nie miałem na czym zagrać. Możliwe też że później tak mi się spodobają że zechcę w W3… ale jeśli będzie w dobrej cenie na PS5, to tam się kupi. Tego nie wiem jeszcze.
  • Warcraft 3, kocham. Chcę też zagrać w Age of Empires 4 (i AOE 3, stare, mam). Więc te 2 RTS.
    Poza tymi dwoma grupami gier, raczej nic innego nie bede grać. Netflix, przeglądarka, to już nie są tak wymagające rzeczy. Ah, dużo oglądam, więc te 120Hz kusi kusi.
    Ale do rzeczy.

@anon7248146 wywnioskowałem z tego ruskiego filmu, że W3 będzie działał średnio? Jak pisałem wyżej, to będzie maximum jakie bym chciał grać. A właściwie przejść (nawet low czy medium) i odłożyć na półkę.

Ze wszystkich Waszych propozycji chciałbym wybrać swoje top 3. A zakup właściwego modelu, dokona się na podstawie cen za granicą, i ewentualnych, fajnych (lub nie) promocji. Bo mam ogromną nadzieję że tam będzie taniej niż np. właśnie w linkowanym przez Was xkomie. Ale to mały szczegół. Najpierw wybrać trzeba :smiley:
A ja należę do ludzi, którzy muszą wszystko wiedzieć i przeczytać nt. danego sprzętu aby być pewnym wad i zalet. Na wybór mam około 1 miesiąc.

@Gajwer, odniosę się do Twoich propozycji.
Legion - Jako laik, nawet ja widzę że to niezły potworek. Wygląd kiepski. To że laptop się kończy 2cm za wyświetlaczem, to taki bajer dla chłodzenia? Bo mega brzydko to wygląda. Ale powinien szaleć.

ASUS VivoBook 15 - Naprawdę fajna bestyjka, ma 120 Hz, całkiem normalny wygląd. Myślę że jest w moich top 5.

Vostro - względem tego wyżej, lepszy procek? I naprawdę również fajny wygląd. Przy czym ta nieszczęsna MX250. Muszę głębiej wybadać tę kartę, do czego jest zdolna.

Zenbook - jest piękny. On vs Vostro - który wygra? Czy właściwie to te same sprzęty? Więc wtedy jakość budowy by przęsadzała.

Nie tyle średnio co żeby uruchomić w ok 35 fps na HD LOW musisz mieć Ryzena z integra Vega, MX150/250 montowany z Intelami da Ci na HD LOW jakieś 40 FPS.

Grać się da, ale jeżeli chcesz mieć taką opcję jeszcze przez 3 lata w każdej nowszej grze bez mocniejszej, dedykowanej karty nie przejdzie. :wink:

Czyli jednak do TOP trafiają modele z kartami?

Ano, trafiają. Myślę nad tym by wybrać 1 sprzęt z MX250, i dwa z lepszymi kartami. Muszę też sprawdzić jak ceny za granicą, odnoszą się do naszych polskich.

To myślę, że do tych gier GTX1650 wystarczy.
Wygląd to kwestia gustu, moim zdaniem Lenovo wygląda ciekawie.
Asus tak został zaprojektowany, raczej nie posiada to jakiegoś przełożenia.