Notebook widzi sieć, ale nie ma Internetu

Cześć,

kolega ma problem z internetem bezprzewodowym w lapku. Wczoraj padł mu system, był u mnie, musiałem przeinstalować Windowsa (XP, SP3). W domu ma dwa komputery - stacjonarny i ten laptop. Do tego jest ruter, i do tej pory wszystko działało bez problemu.

Teraz dzwonił, że laptop widzi sieć, pokazuje, ze połączeni jest znakomite itd. ale nie może włączyć żadnej strony. Po wpisaniu komendy ipconfigl /all pokazuje mu adres IP 0.0.0.0.

Na kablu ten laptop działa, kazałem mu ustawić taki sam MAC sieciowej jak ten w stacjonarnym i jest bez problemu, natomiast z ruterem jest jakiś problem.

I tu pytanie - czy MAC karty bezprzewodowej w lapku ma mieć ten sam MAC do ruter? Bo też tak próbowaliśmy, zmienił MAC sieciowej na taki co jest na naklejce rutera i bez zmian.

Nie ogarniam zbytnio tych sieci, łatwo się w tym pogubić, więc proszę o jakieś rady.

Podsumowując - dwa komputery, stacjonarny i notebook + ruter. Oba działają na kablu, notebook wykrywa sieć bezprzewodowa, ale nie może połączyć się z internetem.

To że widzi sieć to jeszcze nie wszystko, musi się do niej podłączyć, znajdź taką opcję i podłącz się do niej.

Wszędzie MAC zostaw taki jak był jeżeli żaden z was na routerze nie zrobił uwierzytelniania po adresach fizycznych. Bardziej mnie interesuje jak wygląda przydzielanie adresów przez router o ile w ogóle jest serw DHCP włączony. I jak wyglądają właściwości TCP/IP karty w lapku.

Proponuje w lapku na stałe adresy i maskę przypisać.

Pozdrawiam

nie, w ruterze dopisuje się MAC tej karty z laptopa jak jest w nim w ogóle ustawione filtrowanie mac adressow