Mam pewnie bardzo prosty problem, aczkolwiek dla kogoś tak zielonego jak ja nie do rozwiązania Chciałabym napisać stronę w Notepad++ która ma zawierać zarówno polskie jak i japońskie znaki. No i jak to właściwie zrobić? Jak ustawiam UTF-8 to koduje polskie a japońskich w ogóle nie wyświetla (w sensie takich wpisanych ręcznie). Co zrobić, żeby na stronie wyświetlały się poprawnie oba języki?
Problem się rozwiązał Nie wiem jak, coś poklikałam i działa.
A żeby nie marnować topicu, mam takie pytanie: czy da się zrobić taki ogólny szablon z którego korzystałaby reszta stron? Tak jak w Wikipedii powiedzmy, każda podstrona ma jakiś tam ogólny zarys. Chodzi mi o to, że jak np. ustawię sobie pierwszy akapit czcionką a, a drugi czcionką b, każda podstrona wygląda według tego schematu, i jak zmienię że pierwszy ma być na zielono żeby każda się zmieniła automatycznie?
Tak. W czystym html tego nie zrobisz. Zainteresuj się systemem templatek + static site generatorem (od siebie polecam Jekyll ( http://jekyllrb.com/ ) bądź Hugo ( http://gohugo.io/ ) a jeśli ogarniasz php to wtedy ( https://sculpin.io/ ) )
@pocolog, znajomość css’a i jego “relacji” z kodem strony (np. HTML’a) jest potrzebna. Jeśli autorka tematu nie ma z tym problemu, to generatory mogą jej posłużyć przynajmniej do “przyspieszenia” pracy nad projektem (nie będzie musiała przynajmniej wszystkiego pisać)… jest wiele dróg dojścia do celu, podane przez Kamatori jest/są chyba najmniej żmudne.
Oczywiście że się da w czystym html i css zrobić szablon i w zewnętrznym pliku css definiujesz style. przykładowo masz treść powtarzająca się w blokach nagłówek i akapit. Przypisuje style i potem mając nawet 100 podstronom o tym samym układzie ale innej treści możesz bez problemu jednym wpisem zmienić by np. wszystkie nagłówki o danej klasie zmieniły typ czcionki czy wielkość czcionki, kolor i co tam jeszcze chcesz. Na wszystkich podstronach będzie nowy wygląd. Wszystko opiera się na odpowiednim opisaniu klasami nagłówków, akapitów i innych użytych elementów.
Poradziłam sobie, dziękuję za rady Oczywiście im dalej w las tym więcej drzew, więc mam kolejne pytanie:
Mam menu w htmlu. Proszę powiedzcie, że nie muszę w każdej stronie wklejać tego kodu tylko mogę zrobić jakieś odwołanie do pliku zawierającego kod menu… wiecie, żeby w razie czego nie wklejać tego menu do każdej strony
Wiem jak się odwołać do css’s, ale do pliku html tak żeby był częścią każdej strony to nie.
Patrzyłaś na moje rozwiązania? Właśnie po to podałem ci static site generatory z systemami templatek. Polega to na tym że tworzysz sobie np. plik default.html w którym dajesz:
[twój head]
[twoje menu]
{{ tu będzie content z innych podstronek }}
[twój footer]
Jestem uparciuchem i dalej piszę tą stronkę w notepad++. I przyznaję się, że zajrzałam na bardzo krótką chwilę (wybacz!). Po prostu wydawało mi się, że to “pójście na łatwiznę” (jeśli się myliłam, znowu wybacz!). Obiecuję, że tym razem zajrzę w wolnej chwili.
Tak czy siak dzięki za pomoc
A może dodam, że jeszcze w sobotę na temat html’u i tworzenia stron miałam tylko takie pojęcie, że czasem źle zapisałam coś na dysku i wyskakiwał mi dziwny kod. Dlatego ten post po napotkaniu pierwszego problemu. W weekend wymyśliłam, że zamiast wypisywania w wordzie ciągle nowych notatek totalnie bez ładu i składu z języka japońskiego właśnie, mogę zebrać to wszystko w postaci takiej prostej stronki. Mam Anki do nauki słówek, ale chciałam zebrać to w bardziej czytelny sposób. Ot, tyle