Nowa bateria do ASUS X550V

Od paru dni wariuje mi bateria w laptopie: niby w pełni naładowana rozładowuje się po minucie, czasem jest podłączona a nie ładuje (wskaźnik 0%).
Laptop ASUS X550V, bateria oryginalna Li-ion Battery Pack A41-X550A, rating: +15V, 2950mAh, 44Wh.
Na jakie parametry muszę zwrócić uwagę przy zakupie nowej? Nie znalazłem zamiennika o dokładnie tych samych parametrach (firmy Mitsu i GreenCell). Cenowo - im taniej tym lepiej, max 150zł

Kup najtańszą. I tak za dwa lata wymienisz. Nie spotkałem się z zamiennikami, które wytrzymywałyby dłużej niż okres gwarancyjny.

Z Mitsu miałem same problemy, greencell obecnie działa bez zarzutu.

Tak przy okazji. Ostatnio miałem taką sytuację - klawiatura w laptopie gubi litery, na touchpadzie strzałka skacze i co najciekawsze nawet podczas wpisywania hasła do BIOS nie ma płynności klawiatury tylko dziwne skokowe miarowe opóźnienia. Coś takiego może doprowadzić do szału ale też wprowadzić w paranoiczne podejrzenia że to wirus, keylogger w systemie lub jakie nowoczesne świństwo w BIOSie. Pomogło wyjęcie baterii . Co prawda od jakiegoś czasu system zaczął mi pokazywać, że jej nie ma (mimo, że fizycznie była) ale nie odłączałem jej żeby nie było dziury z tyłu. No i jak się okazuje to ona była przyczyną problemów. Nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałem. Przydałoby się na to jakieś dobre techniczne wytłumaczenie.
Też muszę wymienić baterię.

a jak wygląda kwestia napięcia i pojemności nowej baterii? Identycznych raczej nie znajdę, powinny być mniejsze/większe?
Na naklejce na laptopie są znowu inne parametry (+19V)

Napięcie musi być to samo. Pojemność może się różnić.

19 V to napięcie z zasilacza. Bateria będzie miała 14,4 V.

1 polubienie