Nowa bateria w laptopie ramach gwarancji - nowa gwarancja?

Witam.

Niecały rok temu dostałem w ramach gwarancji nową baterię do laptopa (hp 550). Od zeszłego tygodnia zaczyna się psuć tj. przerywa przy ładowaniu - ładuje i po chwili wyświetla, że jest naładowana za chwilę zaś ładuje. Karta gwarancyjna przewiduje 12 miesięcy na akumulatory (tyle miał również mój laptop). Czy na ten nowy akumulator, który dostałem w ramach gwarancji przysługuje mi “nowe” 12 miesięcy tj. od momentu otrzymania nowej baterii?

Jeżeli zakup sprzętu nie był na firmę to nie przysługuje Ci nowa gwarancja

Na samą nową baterię przysługuje ci nowa gwarancja ale na resztę obowiązuje stara gwarancja.

Hah i z tego co widzę mamy sprzeczność może ktoś jakimś paragrafem albo czymś podobny poprzeć swoją wypowiedź? :slight_smile:

Gwarant jest zobowiązany w okresie gwarancyjnym naprawiać lub wymieniać sprzęt według własnego uznania. Definiuje to tzw. ustawa konsumencka a dokładnie art. 13

"

Art. 13.

1. Udzielenie kupującemu gwarancji następuje bez odrębnej opłaty przez oświadczenie gwaranta, zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie, odnoszących się do towaru konsumpcyjnego; określa ono obowiązki gwaranta i

uprawnienia kupującego, w przypadku gdy właściwość sprzedanego towaru nie

odpowiada właściwości wskazanej w tym oświadczeniu. Nie uważa się za gwarancję oświadczenia, które nie kształtuje obowiązków gwaranta"