Dzień dobry.
Utworzyłem nową grupę w windows serwer 2008 i dodałem użytkownika do tej grupy
Chciałem przyznać tej grupie konkretne prawa do kilku folderów, niestety nie widać tej grupy na liście (właściwości folderu\zabezpieczenia).
Filmiki na YouTube odnoszą się do Active Directory, a to w rolach nie jest zainstalowane.
Musi być to AD?
O co chodzi?
Na dodatek utworzyłem folder “test” zaznaczyłem odmów przy grupie administratorzy i teraz nie mogę usunąć tego folderu.
1/ no to chyba dobrze, że nie widać? Jak utworzysz np. 1000 takich grup, to będzie niezły bałagan, jak wszystkie będą wyświetlane… Daj tam ‘edit’ i dodaj grupę do listy
2/ no to chyba dobrze, że działa poprawnie? Odebrałeś sobie uprawnienia do folderu, więc chyba nie powinieneś go mieć możliwości usuwania?
AD tak w uproszczeniu to baza danych grup i użytkowników, z której system pobiera informację o użytkownikach i grupach. Sam system bez AD też posiada grupy i użytkowników. Gdyby wymagane było AD do dodwania użytkowników i grup, nie mógłbyś założyć konta innego, niż wbudowany administrator, a nie każdy WS jest kontrolerem domeny i nie każdy WS jest podłączony do WS, więc AD nie jest wymagane do możliwości dodawania użytkowników i grup. Każdy system operacyjny ma taką możliwość. Jeśli system nie posiada danego konta, sprawdza bazę danych AD.