Nowa instalka

na kompie zainstalowany jwst win89 w wersji

niemieckiej ja chce zainstalowac w wersji polskie posiadam takowa co musze zrobic aby sformatowac dysk

jak ymienic sposob uruchamiania w bisie (award modular bios v 4.51pg version 6.13j900)abz startowalo z cd wszedlem w BIOS Features Setup+Boot Sequence abz tam ymienic ale nie moge jes wpisane A,C jak zmienic na cd

gdy wejde w system i wloze plytke y winem 98 to pokayuje mi niezgodnosc wersji

jak pozbzc sie tego starego wina i zainstalowac nowego

Poczytać na Forum,podawane z tysiąc razy.

Bootowanie z CDROM ustaw w biosie tak CDROM,C

gdzie C to partycja systemowa.Zmiana z reguły klawiszami Page Up i Down.

Sformatować partycje musisz z dyskietki startowej WIN98/ME - wszystko w linku poczytaj dokładnie.

Aby zabootować kompa z dyskietki startowej bootowanie w biosie ustawione musi być tak A,C

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 694#231694

nieswtetz nie mam napedu dyskietek

To trzeba dysk podpiąć do drugiego kompa i zdjąć partycje,ewentualnie podzielić i je sformatować.

Lub użyć płyty CD z 2000/XP,zdjąć partycje i założyć i sformatować na system plików FAT32.

niestety zaden inny system nie ma racji bytu na tym kompi jest za slaby moze jakies komendy pod dos pomoga jak znacie to poprosze

Płyta CD z 2000/XP będzie Ci tylko potrzebna do zdjęcia partycji z dyskui i założenia i ich sformatowania - chyba że nie odpali 2000 czy XP to wtedy zostaje I sposób.

Komendy DOS są potrzebne gdy masz napęd dyskietek 1.44 MB.

dobra probuje 1 sposob bo y innzmi systemami prubowaem ale niestety lipa

Złączono Posta : 17.07.2005 (Nie) 13:27

ruszyło z cd ale wyskoczyl komunikat

Brak nastepujacegopliku lub jest on uszkodzony MODE.COM

W plikuCONFIG.SYS jest bledny wiersz 39

jest to tylko jeden z kilkunastu takich komunikatów zmieniaja sie tylko nazwy plików i wierszy

odpaliłem jeszcze raz ale z opsja krok po kroku (shift+F8)iposzło ale tu tez komunikaty

DOS=HIGH,UMB[Enter=T Esc=N]?

DEVICE=HIMEM.SYS/TESTMEM:OFF[Enter=T Esc=N]?

tez bylo ich sporo za kazdym razem wciskalem enter no i ruszył instalator

gdzie wybrałem instałacje nowego systemu,sprawdzil dysk itd i instalator przygotowuje sie do insstalacji poczym komunikat ze nie mozna uaktualnic istniejacego systemu :o

czy nmie powinno najpierw byc formatowanie przed instalacja ?

czemu instalator nie pokazuje trakiej opcji co mam robic aby zainstalowac nowy sys?

Najpierw musisz sformatować partycje systemową - I lub II podawany sposób i później odpalisz w ten sposób instalacje i pójdzie,czytasz komunikaty i tak postępujesz.

Instalator WIN98/ME nie daje możliwości w czasie instalacji formatowania partycji systemowej.

niemoge sformatowac dysku innym sposiobem jak popdpiecie go pod drugi komp ale za bardzo nie wiem jak to zrobic, czy wystarczy ze wepne go na tasme i ustawie zworki wpinany na slev a ten ktoryjuz jest na master ? i czy beda tu jakies trudnosci z zobaczeniem tego wpietego dysku ? czy da rade sformatowac go bez uzycia dodatkowych programów czy wystarczy sam xp (posiadam partition magic ale werse demo czy tym mozna strzelic formata)

Może sprawdz czy formatujesz przy uzyciu dyskietki startowej i jak juz podpinasz pod drugi dysk to wlasnie uwazaj z tymi zworkami :confused: Niestety ja nigdy nieforamtowalem podpinajac pod drugi komp wiec Ci nie pomogę :slight_smile:

nie mam stacji dyskietek

to sie niedziw ze nie umiesz sformatowac kompa :confused: musisz miec dyskietke startowa wlozona :smiley:

istnieja inne sposoby nie slyszłes ? :smiley: prosze powiedzcie cos tym podpinaniu

Więc podepnij go jako Slave i sformatuj z poziomu systemu operacyjnego.

http://www.au.poznan.pl/~jankar/dyskitwarde/montaz.htm

A najlepiej odepnij dysk systemowy od drugiego kompa,wepnij swój dysk jako Master,dyski w biosie ustaw na AUTO,przestaw bootowanie kompa na Flopy,dyskietka startowa WIN98/ME i bootujesz z niej kompa - i reszte opis w linkach i do roboty.

Z PM w wersji demo nic nie zrobisz i programy to zostaw w spokoju tylko FDISK i Format i starczy.