Nowa karta graficzna a BIOS


(wymiatacz01) #1

Jakiś czas temu zepsuła mi się karta graficzna. Wnioskuję to po tym, że były artefakty, ekran freezował i trzeba było restartować kompa. Komp działał jedynie w systemie awaryjnym bez sieci i driverów. Na początku under clocking pomógł i mogłem używać komputera w miarę normalnie jednak pewnego dnia komp po prostu się wyłączył. Potem gdy włączałem go to już miałem tylko czarny ekran (ale pikanie BIOSu było słychac przynajmniej).
Zdecydowałem się na zakup nowej grafy -> Sapphire RX 570 8gb. Po jej zamontowaniu przy włączaniu kompa niestety nie słychać tego pikania BIOSu i również jest czarny ekran. Co zrobić aby BIOS współpracował z nową grafą?

Mój komp to:
MSI P67 C45 B3 płyta główna (nie ma niestety zintegrowanej karty graficznej)
intel i5 2500K 3,3Ghz
GTX 560Ti (stara grafa)
ATX 600W Ocz ModXStream Pro
DIMM PC 1600 DD3 2x4gb Kingston
SSD 240 Gb
HDD WD red 2TB


(deadinhollywood) #2

Obawiam się, że bios nie powinien stanowić problemu z nową kartą. Trzeba będzie szukać usterki dalej.

Twój procesor ma zintegrowaną kartę graficzną w sobie.


(sensu) #3

Na wszelki wypadek zresetuj bios zworką.


(wymiatacz01) #4

Ale chyba moja płyta główna nie obsługuje zintegrowanej karty graficznej mojego procesora. Po odłączeniu jakiejkolwiek karty graficznej słychać pikanie biosa, ale ekran jest czarny więc chyba nie da się uruchomić tej karty zintegrowanej.

BIOS zresetowałem i zworką i 20 minutowym wyjęciem baterii z płyty głównej. Problem ciągle ten sam.
Stara karta - czarny ekran i słychać pikanie biosu na początku rozruchu
nowa karta - czarny ekran i nie słcychać biosu
żadna karta - czarny ekran i słychać pikanie biosu. choć potem są jeszcze jakieś trzy piknięcia mi nie znane.

Po wyjęciu ramu nie słychać biosu, ale komputer sam się wyłącza po jakichś 5 sekundach. Czyto normalne po wyjęciu ramu?


(deadinhollywood) #5

Jeżeli płyta nie ma wyjścia video z tyłu to nie obsługuje.

Wtyczki zasilające RX podłączone?

Spróbuj z jedną kością pamięci jeżeli masz dwie.


(wymiatacz01) #6

Oczywiście, że tak. 8-pinowa i 6-pinowa podłączone. Gdy jest tylko jeden ram to BIOS działa na starej grafie. Na nowej bios nie działa nie wazne czy jest jeden ram czy dwa. Jak jest zero to komp się po 3 sekundach wyłącza.


(deadinhollywood) #7

Może zatem problemem jest jednak płyta główna. Miałem kiedyś podobną sytuację. Gniazdo pciex nie podawało odpowiedniej ilości prądu.

Fajnie by było gdybyś mógł na wszelki wypadek sprawdzić nową kartę na innym komputerze.

Wtedy pozostanie Ci najprawdopodobniej płyta/ram/zasilacz.


(Grzesiekk) #8

Najpierw pomierzyłbym napięcia miernikiem żeby wykluczyć zasilacz. Potem podmiana płyty.


(wymiatacz01) #9

Napiecia na zasilaczu sprawdziłem i są okej. Co do podmiany płyty głównej to może być problem, bo żaden z moich bliższych znajomych nie dysponuje plytą z podstawką 1155 pod sandy bridga.
BTW I tak chyba już nigdzie nie dostanę płyty z LGA 1155


(Grzesiekk) #10

Pozostaje Ci więc iść do sklepu / serwisu, gdzie (niestety) odpłatnie zweryfikują wadliwą część. Wyjdzie to taniej niż kupowanie na ślepo. Jednak zacząłbym od płyty.


(wymiatacz01) #11

Czyli mimo że płyta główna łączy się ze starą kartą graficzną (jest pikanie biosu) uważasz że to ona jest zepsuta?


(deadinhollywood) #12

Może tak być.


(wymiatacz01) #13

Problem rozwiązany. Poszedłem do serwisu. Gdy podłączyli kompa z nową grafą do monitora był czarny ekran. Powiedzieli, że grafa się posypała i żebym ją oddał na gwarancji. Poprosiłem ich, żeby wsadzili ją na chwilę do blaszaka stojącego obok. Poszło. Wtedy zdecydowali się zaktualizować BIOS. Po tej operacji wszystko działa jak trzeba.