Nowa karta graficzna i bzyczenie (głośny dźwięk)

Witam Serdecznie wszystkich… Mam Nową Kartę Zakupioną z Morele net… jakiś czas temu…
gdy włączam Grę po jakimś czasie z karty dobiega takie bzyczenie głośny dźwięk raz słychać go głośno przez krótki czas. a z kolei innym razem jest karta cicho i to bzyczenie znika… Czy kupiłem wadliwą uszkodzoną kartę z wadą fabryczną… czy to jest normalne w kartach z rodziny GIGABYTE 2060 ??? bo nie wiem czy składać reklamację i czy wymienią mi na nową… czy to może Piszczące Cewki ??? i w tych kartach to jest normalne Panowie uszkodzona Karta czy tak powinno być ??? :frowning:

Prawdopodobnie to piszczą cewki. Niestety w budżetowych wersjach kart jest to często spotykane zjawisko. To nic groźnego ale ja bym za to producentów chętnie karał.

Panie Sidkwa :wink: dodam Pliki MP3 z tym dzwiękiem :wink: żeby pan posłuchał co to jest i mi pan powie ;( czy mam się bać ;((( tego co się dzieje z kartą bo wydałem na nią tyle kasy :frowning: i się teraz boję
tak że nie wiem czy z tego co słyszę czy mam sie tego bać obawiać… :frowning: bo spokoju mi to nie daje i się tym martwię…

Te trzaski to prawdopodobnie cewka. Jednak na moje ucho wentylatory też działają fatalnie. Ja bym przy czymś takim nie wysiedział spokojnie

Dla mnie te byzczenie to od wentylatorów zobacz czy jakiś kabelek na nich nie leży

Czyli Karta Na reklamację… i do wymiany na nową…

Pro tip: W gwoli ścisłości na reklamację nie znaczy do wymiany na nową :smiley:

Karta jest umieszczona wiatrakami na dole :slight_smile: jedyny kabelek który mam położony na backplate karty to ten podłączony od wiatraczka przymocowanego do obudowy który jest podpięty kabelkiem do Płyty głównej :slight_smile: ale to cieńki kabelek nie dotyka wiatraków karty bo jest położony na karcie :slight_smile: a od dołu wiatraków nic nie dotyka :stuck_out_tongue: żaden kabel :slight_smile:

No wentylatory nie brzmią zachęcająco jak i te trzaski przy uruchamianiu. Masz 2 drogi reklamacji (de facto 3 ale drogę gwarancyjną [producenta] pomijam). Jeżeli kupiłeś w ciągu 14 dni możesz po prostu zwrócić. Jeżeli minął już czas masz rękojmie, aczkolwiek morele najpewniej spróbuje naprawić a nie wymienić na nową.

Miałem ustawione Panowie Fan Speed prędkość wiatraków wentylatorów szybkość na wartościach zaczynających się od 40… do 46-45-47% zmieniłem tą wartość np na 60% w AORUS Engine… program gigabyte… Karta Nie buczy nie brzęczy gierka odpalona wszystko cicho chodzi karty wcale nie słyszę tylko :slight_smile: prosiłbym was o poradę… jaką mam optymalną prędkość fan speed ustawić w programie Aorus… żeby była taka lepsza… Optymalna ??? 60%
Dziwię się dla czego taka dobra karta Dławiła się mając domyślne… ustawienie prędkości FAN SPEED na 40/45 46/47… pewnie ta 40 wywoływała to że karta się odpalała jak odrzutowiec i zaczęła nawalać brzęczeć głośno dziwne dzwięki wydawać jak by była mega obciążona pracowała na maksimum obciążeniu i stąd te dzwięki … tak że wiecie dziwne to dla mnie ciągle się czegoś nowego dowiaduję z tych technikaliów spraw zwiążanych ze sprzętem :smiley: jeżeli ustawię sobie w engine prędkość wentylatorów na 60% to to będzie jak najbardziej optymalne… i dobry wybór czy radzicie ustawić inny % ??? żeby było to ustawione jak najlepiej najwydajniej i żeby wszystko się ładnie współgrało i chłodziło :slight_smile: zresztą sami wiecie :slight_smile: więc czekam na wasze porady