Nowa karta graficzna i czy zasilacz da radę

Witam! Moje pytania brzmią czy MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 lub Sapphire Pulse Radeon RX 570 4GB GDDR5 bedzie współpracował z tą płytą główną? (chyba to najlepszy wybór do 650zł?)
Obecna karta to: Nividia GeForce GT 640

Czy trzeba będzie wymienić zasilacz na inny czy ten da radę?

Procesor Intel Core i3 2130
RAM 4GB

(Heady 500 ATX P-PFC)

12 x 14 = 168 w
połowę zje karta, zostaje jeszcze płyta i procek (nie widzę dokładnie jak masz na płycie gniazda zasilania) .

Osobiście jednak bym szedł w cos mocniejszego, taka moc sumaryczna 350w i ze 250-300w na 12v minimum (czyli 23 A +). Za około 120 zł chodzą silentumy bronze.

Co do setu: kartę wybrałeś dobrą, ale weź tańszą z tej dwójki i za resztę dokup używane 4GB Ram (najlepiej ta sama firma i model), tak by było 8.

Pomyśl też ewentualnie o zamianie procka na i5 lub i7., miejscami karta będzie ograniczona przez Twoją i3, nie będzie to jakaś mega tragedia, ale będą spadki.

Nie ma sensu brać karty pod ten zestaw. Może jakiś skok wydajnościowy będzie, ale bardzo wąskim gardłem słaby procek i pamięci mało. Do tego dołóż słaby zasilacz, który masz. Lepiej pieniądze, które szłyby na kartę grafiki przeznaczyć na modernizację komputera. Płyta, procesor, ram i jakiś zasilacz.

W przyszłości komputer będzie ulepszany ale póki co chyba najlepszym pomysłem będzie karta graficzna bo ma być to do gier. (no i planowałem dokupić do tego jeszcze 4GB ramu) tylko czy zasilacz podoła czy lepiej kupić inny? Jeśli tak to jaki konkretnie polecacie?

Kup najtańszy nowy i dobry:
SilentiumPC elementum 450W - 130 zł
Lub bardzo bardzo solidny:
SilentiumPC Vero L2 500W - 180 zł.