Nowa licencja korzystania z GG

czy ty nie rozumiesz co napisałem chce radio słuchać ale nie chce mieć winampa bo są inne otwarzacze a oni zmusili mnie do tego nie dając wyboru rozumiesz :wink:

GŁUPOTA :!:

pysiu przypominam ze to wersja beta :wink: to raz, dwa… GGT kieruje sie statystykami jakie panuja na rynku… szcegolnie rynku polskim

Dobra koledzy forumowicze. Emocje juz opadły więc czas zacząć logicznie myśleć. Zgadzam sie całkowicie z wami iż polityka GG idzie w złą stronę i tylko stracą na tym urzytkowników, ale nie moge uwierzyć w to że jak będę korzystal z TLENA to usuną mi mój numer. To było by tak jakby Polska w decydującym meczu na Mundialu strzeliła sobie samobuja :? Dlatego moje zdanie jest takie że oni TYLKO straszą że będą usuwali numery. Kto o zdrowych zmysłach świadomie rezygnował by z urzytkowników a co za tym idzie z kasiory ?? Ja myśle że oni w ten sposób chcą przestraszyć userów korzy stlenili się bądź akukowali 8) Narazie nie ma sie czym przejmować. Gorzej jak rzeczywiście zaczniemy słyszeć o pierwszych przypadkach usuwania numerów :?

To tyle z mojej strony :mrgreen:

piotrekjunior a Ty naprawde myslisz ze oni maja kozysci z tego iz ktos uzywa GG w tlenie czy innym komunikatorze? :smiley: pozatym strata w uzytkownikach nie bedzie wcale taka duza… wrecz przeciwnie…

Jasne. Ale ja to nazwyam DYSKRYMINACJĄ i zmuszaniem do korzystania z usług innego MONOPOLU (Windows).

Strzelają sobie sami gola - ot co.

Złączono Posta : 17.05.2006 (Sro) 17:52

Oczywiście że mają KORZYŚCI. A korzyści są takie, że im więcej osób korzysta z protokołu GG, tym więcej osób ściąga komunikatory kompatybilne z GG, w tym oryginalnego klienta. Robią to żeby móc rozmawiać ze swoimi znajomymi - a im więcej znajomych jest w sieci GG, tym większe prawdopodobieństwo że ktoś będzie używał komunikatora kompatybilnego z GG (w tym jest jakieś prawdopodobieństwo, że ten ktoś zainstaluje akurat oryginalnego klienta).

Myśl logicznie.

a tu odpowiedź z gg na mojego mejla:

Wysłałem im

A tu odpowiedź :

Witam,

korzystanie z komunikatora internetowego Gadu-Gadu - zgodnie z regulaminem

Gadu-Gadu - możliwe jest tylko poprzez oryginalny, bezpłatny program

Gadu-Gadu do pobrania ze strony www.gadu-gadu.pl Zapis o wykorzystywaniu

oryginalnego oprogramowania obowiązuje od początku istnienia komunikatora, w

najnowszym regulaminie został on sprecyzowany.

Zachęcamy zatem do korzystania z pełnych możliwości komunikatora w jego

oryginalnej, bezpłatnej wersji.

Przypominamy, że korzystanie z oryginalnego oprogramowania Gadu-Gadu

zapewnia:

- dostęp do stale poszerzanych usług w sieci Gadu-Gadu

- dostęp do taniej telefonii internetowej Nagłos w Gadu-Gadu (rozmowy VoIP,

między numerami GG bezpłatne) - www.naglos.pl

- dostęp do Gadu Radia, które wkrótce będzie udostępniane szerszej gupie

Użytkowników - www.gaduradio.pl

- dostęp do wielu wtyczek/pluginów tworzonych przez Użytkowników i

autoryzowanych wkrótce w sieci Gadu-Gadu

- dostęp do blisko już 6 milionów osób - Użytkowników Gadu-Gadu,

najpopularniejszego polskiego komunikatora internetowego!

- możliwość kontaktu z kilkoma milionami Użytkowników w portalu

społecznościowym Generacja Gadu-Gadu - http://generacja.gadu-gadu.pl

Pragniemy również poinformować, że w przyszłości planujemy udostępnić

oryginalną wersję komunikatora Gadu-Gadu dla systemu Linux.

Strona www: www.gadu-gadu.pl

Generacja Gadu-Gadu: http://generacja.gadu-gadu.pl

Nagłos - Telefon w Gadu-Gadu - www.naglos.pl

Pozdrawiam,

-- Tomasz Karpiński Support 24h Gadu-Gadu e-mail: tech@gadu-gadu.pl NAGŁOS - dzwoń za grosze przez Internet! Więcej na: http://www.gadu-gadu.pl/naglos.html

:roll:

czyli takie “walenie kotka za pomocą młotka” zero konkretów, zero precyzji, zero odpowiedzi w temacie ;]

Tiaa mają gotowe odpowiedzi i robią tylko KOPIUJ :arrow: WKLEJ :?

Panowie… potraficie tylko marudzic… chcecie cos lepszego? zróbcie to sami…

Albo mają jakies systemy które za nich odpowiadają :?

WG. mnie to wszystko idzie w strone $$$

Alternatywne komunikatory, które korzystają z protokołu GG nie wyświetlają reklam. I dlatego GGT wymaga używania Gadu-Gadu (Padu-Padu :lol: ) aby im to przynosiło zyski :?

[bEGIN CHWILOWY BRAK POLSKICH LITER :D]

Przeciez juz zrobili - jest KADU, jest GNU GADU, jest Konnekt, Miranda, Psi, AQQ, Tlen, Jabber i inne. Po co robic jeszcze raz kiedy juz zrobione ?

No inna sprawa, ze Padu-Padu sp. zoo nie zezwala na uzywanie tychze komunikatorow…

Wiec o co ci chodzi ?

o co mi chodzi? o co Wam chodzi?! :smiley: sa inne komunikatory jak juz wspomniales nikt Wam uzywać GG nie wciska na siłe!

ludzie szok :shock:

napisałem im takiego mejla

dostałem nastepującą odpowiedź :

Aż się zdziwiłem :slight_smile:

Oooo ,kurcze. :o

Czyli coś jednak planują.

Sorki, że odświeżam, ale spytałem się GG czy może prywatny użytkownik używać np tlena do GG. I oto co dostałem od automatu:

Witamy,

Z uwagi na zapytania Użytkowników dotyczące nowego regulaminu Gadu-Gadu,

w tym w szczególności w odniesieniu do punktu 11 mówiącego o używaniu

innych programów służących do łączenia się z siecią Gadu-Gadu,

pragniemy przedstawić jednoznaczną interpretację regulaminu firmy Gadu-Gadu

w celu rozwiania wątpliwości:

Punkt 11 regulaminu nie dotyczy bezpośrednio Użytkowników sieci Gadu-Gadu,

lecz firm/przedsiębiorstw/producentów innych programów komputerowych, które

bez ustaleń z firmą Gadu-Gadu łączą się z siecią Gadu-Gadu, naruszając w ten

sposób zasady bezpieczeństwa w sieci Gadu-Gadu, a także zasady uczciwej

konkurencji.

Firma Gadu-Gadu nie będzie zatem egzekwować postanowień punktu

11 bezpośrednio od Użytkowników.

Mamy nadzieję, że powyższa informacja wyjaśnia ostatecznie i jednoznacznie

dyskusyjną część regulaminu.

Jeśli jednak nadal masz pytania, prosimy o kontakt.

Korzystaj z Gadu-Gadu do woli!

To ja już nie wiem czy można czy nie.

Czyli dokładnie wiadomo co chce gg: wyegzekwować kasę od innych producentów komunikatorów za możliwość wdrożenia w nich ich sieci 8)

Cuba z tego wynika, że w tym momencie problem leży po stronie twórców innych komunikatorów internetowych. Tak więc, teraz w interesie firm leży załatwienie tej sprawy…

Co z tego wyniknie - zobaczymy :slight_smile:

aju - pytanie czy GG przestrzega tego w drugą stronę - np. w odniesieniu do sieci Tlen :slight_smile:

Pytanie następne - jak rozwiążą problem wtyczek do komuniktorów obsługujących inne sieci :stuck_out_tongue:

Zawsze można powiedzieć - to nie część naszego komunikatora. Jest całkowicie niezależna od nas etc.

Z jednej strony rozumiem GG, z drugiej… komunikatory miały dać wolność komunikacji, a jest to w pewiem sposób ograniczane.

wydaje mi się, że gg sp.z o.o. straciła już monopol na gg: http://dev.null.pl/ekg/docs/protocol.html

i wojny z nikim wszcząć nie może :wink: